Megszépült az anarcsi Czóbel-kúria

Átadták a felújított Czóbel-kúriát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson, amely a jövőben művészeti kiállítások, konferenciák és rendezvények helyszínéül szolgál majd.

Szerző:
MTI
Fotó:
Balázs Attila - MTI
2016. november 21.

Átadták a felújított Czóbel-kúriát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson, amely a jövőben művészeti kiállítások, konferenciák és rendezvények helyszínéül szolgál majd.

Az 1826-ban Czóbel László helyi nagybirtokos által, eredetileg klasszicista stílusban építtetett földszintes épület állapota az utóbbi évtizedekben erősen leromlott. A korábban orvosi rendelőként és könyvtárként is működő, műemléki védettséget élvező kúria felújítására többször pályázott a község önkormányzata, forrást azonban csak 2015-ben sikerült szerezni a rekonstrukcióhoz. Az épületet a felújítás során az alapokig visszabontották, a falakat újjáépítették, ám ennek ellenére az formailag teljesen megegyezik a korábbi kúriával.

 


A vagyonkezelési jogát gyakorló önkormányzat a tervek szerint emlékszobát rendez be az Anarcson született Czóbel Minka (1855-1947) költő-műfordító emlékére, de az úrilakot időszakos és művészeti kiállítások, konferenciák mellett rendezvényhelyszínként is hasznosítják majd. A kúria egykor értékes régi tárgyak őrzőhelye volt, itt őrizték Luther és Kálvin korabeli képmásait, Simonyi óbester kardját, több pompeji vázát, bronzkori tárgyakat és eredeti régi festményeket, a falakat pedig több Mednyánszky- és Büttner-festmény díszítette. Az épület körüli hét és fél hektáros angolkertet 2014-ben újították fel, ahová többek között sima levelű páfrányfenyőket, vasfákat, tulipánfákat, platánokat és tölgyeket telepítettek.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Két éven belül teljesen megújul a Göcseji Falumúzeum

Leteszteltük a megújult Normafát

Igazi várárok lesz a diósgyőri várnál

Cikkajánló