Megszívlelendő üzenetek pároknak

Dusnokon, a Vajas-part mentén most átadott Házaspárok útja Magyarországon egyedülálló, igazi turistalátványosság.

Szerző:
Magyar Zarándokút
Fotó:
Lénárdt Lajos
Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft
2014. július 10.

Dusnokon, a Vajas-part mentén most átadott Házaspárok útja Magyarországon egyedülálló, igazi turistalátványosság.

2014. július 4-én az első stációnál tartott ünnepi pillanatok részesei lehettek a dusnokiak, a meghívott vendégek, amikor Palotai Péter polgármester, Hodován Péter, a Kincskereső Egyesület vezetője, dr. Kiss Hajnalka kalocsai zarándoksegítő felavatták, majd Kistamás István plébános megszentelte a Házaspárok útját. Másnap a Feketi-Kápolnát avatta fel Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő.

 

 

A Feketi-Kápolna felavatása


Palotai Péter polgármester a dusnokiak összefogását méltatta, és megköszönte, hogy sajátjuknak érzik máris, a kertek végében húzódó, példaértékű utat. Hodován Péter - a Házaspárok útjának szorgalmazója - arról beszélt, hogy korunk számtalan problémája a házasságok, a családok gondjaiban gyökerezik. - Amikor ma Magyarországon minden második házasság válással végződik, és a házasságkötések száma is egyre csökken, minden lehetőséget meg kell ragadni a kapcsolatok tartósítására, az együttélés nehézségeinek leküzdésére - mondta. Az 1,3 km hosszú Házaspárok útja 15 csodálatos stációjának tűzzománc plakettje, Gulyás Éva, szekszárdi művész alkotása.


 

A Sarlós Boldogasszony ünnepén átadott út, a 9. ilyen jellegű park a világon. A házasság fontos eseményeit, egyes állomásait örökíti meg, egy-egy igével, megszívlelendő üzenettel. Mint az elhangzott, az út elsősorban nem idegenforgalmi látványosság, hanem a gyógyulás helye, lehetősége. Akik járnak rajta, kapcsolatukban megújulnak és megerősödnek. Erre az alkalomra elkészült az egyes stációkat bemutató kiadvány is. Az érdeklődők népes tábora, mintegy két óra alatt tette meg a Házaspárok útját, ahol minden megállónál egy-egy dusnoki házaspár olvasta fel az aktuális üzenetet.

 

 

A megható program záróakkordja a csíkszentgyörgyi testvértelepülés által ajándékozott határ menti kereszt felavatása volt, majd a Duna menti folklór fesztivál Hajóson vendégeskedő horvát, szerb, bolgár csoportjai, illetve a helyi hagyományőrzői adtak fergeteges műsort. 

Vasárnap, a Feketi-kápolna búcsújának ünnepén, szintén a zarándokút beruházásaként adták át a felújított kápolnát, illetve zarándokpihenőt. A Kistamás atya által celebrált ünnepi szentmisére a környező településekről is érkeztek zarándokok és a cserkészcsapat is kivonult. Az alternatív útvonaléként beiktatott dusnoki fejlesztést Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő adta át. Igazi búcsúi hangulatban telt az ünnep, hiszen már kora délután családi programokat, versenyeket szerveztek, majd a szakrális perceket követően a népi mesterek által készített míves darabok vásárán tölthették idejüket az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkeink:
Megújult a szendehelyi erdei kápolna is
Átadták Tengelicen a felújított Benyovszky-kápolnát és parkerdőt

 

Cikkajánló