Hírek

Megújul a szigligeti vár

Az új falakkal, tetőkkel, tornyokkal a vár képe egyre jobban hasonlít majd az eredeti állapotához.

 

Szerző:
Szigliget Önkormányzata
Fotó:
Gulyás Attila
Wikipédia
2013. augusztus 5.

Az új falakkal, tetőkkel, tornyokkal a vár képe egyre jobban hasonlít majd az eredeti állapotához.

 

Jelentős építési munkával járó fejlesztés valósul meg a szigligeti várban, miután Szigliget Község Önkormányzata háromszáz millió forintos pályázati támogatást nyert el az Új Széchenyi terv pályázatán.

 

Az épített örökség fenntartása mellett új látnivalók jelennek meg a várban és annak közvetlen környezetében. A fejlesztés a mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé teszi a vár több részét is, hiszen az úgynevezett „Tanítóházban” bemutatótermet rendeznek be, ahol érintőképernyők és a várban elhelyezett kamerák által sugárzott kép segítségével interaktív módon bejárható lesz a vár legtöbb része.

 

Az új falakkal, tetőkkel, tornyokkal, a korra jellemző kiegészítők (konyhai eszközök, ágyúk) kihelyezésével a vár képe egyre jobban hasonlít majd az eredeti állapotához. A projekt keretében új kiállítóhelyeket is kialakítanak, felújítják a kápolnát és a kovácsműhelyt.

 

A fejlesztés gyermek-, illetve kerékpárosbarátként valósul meg, ezért belső gyermekjátszó helyiséget és gyermekgondozási helyiséget építenek, kerékpártárolót állítanak fel. A munkák alatt a vár folyamatosan látogatható lesz, a befejezés tervezett dátuma az év vége.

 

Hasznos információk
Kép
A szigligeti vár

A gyönyörű szigligeti vár kővárát IV. Béla építette, és azon kevés várak egyike, mely sosem volt török kézen.

A várba a belépődíj felnőtteknek 600 Ft, gyerekeknek 300 Ft. Nyáron reggel 8-tól este 8-ig van nyitva. Nyaranta esténkémt koncerteket tartanak falai között. Szigligeten ingyenes a parkolás, de a vár gyalogosan is könnyen megközelíthető a településen belül. A Balaton északi partján, a Badacsonyhoz közeli Szigliget Budapestről a legegyszerűbben vonattal érhető el. Közúton a 71-es úton érdemes haladni.

 

 

 

Cikkajánló