Megújult a Selyem-réti tanösvény Ócsa mellett

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvényen most szebbnél szebb fák és cserjék virágoznak. Mikor, ha nem most érdemes oda kirándulni.

Szerző:
dunaipoly.hu
Fotó:
Nagy István / DINPI
2017. május 19.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvényen most szebbnél szebb fák és cserjék virágoznak. Mikor, ha nem most érdemes oda kirándulni.

Mozgássérültek számára kialakított padok

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Selyem-réti tanösvényén elkészültek a tavaszi útfenntartási, karbantartási munkák. Az elmúlt 5 év hasonló munkáinak eredményeként a korábbi kátyús, nehezen járható utat mára a kisgyermekes-babakocsis kirándulók is felfedezhetik maguknak. A tanösvény végén kerekesszékesek által könnyebben használható padokat és asztalokat helyeztek ki. Az Ócsa melletti Nagy-erdőben található tanösvényen mostanság számos virágzó cserje és érdekes fafaj szemlélhető meg.

 

A visszahagyott holtfák fontos szerepet játszanak az erdei életközösségek életében

 

A területen az alföldi szárazabb erdőtársulások jellegzetes elegyfafaja a - jelenleg virágzó - tatárjuhar mellett több helyen fellelhetjük a domb- és hegyvidéki tölgyesek második koronaszintjében gyakori gyertyánt is. Erre a furcsa kettősségre a terület földrajzi elhelyezkedése és párás, hűvösebb mikroklímája ad magyarázatot.

 

Gyertyán

 

A virágzó cserjefajok között a sokak által ismert bodza mellett, megtalálhatjuk a most bimbós veresgyűrű som és a szépen virágzó kányabangita egyedeit. A jelenleg még szintén viruló csíkos kecskerágó egyes példányain tömegesen látható a fajspecifikus kecskerágómoly hernyóinak jellegzetes szövedéke.

 

Kányabangita

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ócsai láperdőből már csak a tündérek hiányoznak

A lápi ember nyomában, avagy gumicsizmás túra Ócsán

 
 

Cikkajánló