Megújult a töki Árpád-kori romtemplom

Összegyűjtötték a környékről az eredeti köveket, azzal erősítették meg a falakat. A töki templom csak az első állomása egy most induló felújítási programnak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szigetváry Zsolt / MTI
Forrás:
MTI
2022. október 17.

Összegyűjtötték a környékről az eredeti köveket, azzal erősítették meg a falakat. A töki templom csak az első állomása egy most induló felújítási programnak.

A Pest megyei Tök határában álló templomromot 50 millió forintból állították helyre, és október 14-én adták át a nagyközönségnek. Sor került a középkori falak megerősítésére, amihez a környék eredeti köveit szedték össze, és rendezték a rom környezetét.

A majd 800 éves töki templomrom történetéről keveset tudunk. A török hódoltság idején elnéptelenedett a vidék, és a templommal sem foglalkoztak. Nagy része leomlott.

A 2000-es években végeztek itt régészeti feltárásokat és részleges felújítást, ám az utóbbi több mint 20 évben rohamosan romlott az állapota, így időszerűvé vált egy újabb renoválás. Mivel magántulajdonú szántóföld vette körül, megközelíteni sem lehetett. Most két irányból alakítottak ki utat hozzá.

A 13. századi templomrom a ROM Vándor nevű program keretében újult meg. A Market Építő Zrt. önkéntes, társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként útnak indított program célja építészeti örökségünk újrafelfedezése, megóvása és népszerűsítése. A program során felkutatják, szakszerűen helyreállítják az épületeket, és a környezetüket is megújítják. Több mint száz romot térképeztek fel, és mintegy 50 helyszínt jártak be, amiből 12-t választottak ki, ezek fognak megújulni a jövőben. A következő az aszófői Kövesdi templomrom lesz.

Cikkajánló