Ismét látogatható a Kereki vár

Megújult a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárának környezete és az oda vezető túraútvonal is.

Szerző:
Turista Magazin/Természetjáró.hu
2022. augusztus 3.

Megújult a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárának környezete és az oda vezető túraútvonal is.

A Balaton déli partja kevésbé népszerű a túrázók körében, mint az északi, pedig a romantikus somogyi dombok között is akadnak izgalmas látnivalók - például Kereki, más néven Fehérkő várának romja, amely körül biztonságos fa járdát és egy pihenőteraszt létesített a SEFAG Zrt., valamint megújult a várhoz vezető túraútvonal is.

A várhoz Kereki széléről indul jelzett gyalogút felfelé. Az erre járóknak Czikó-pihenő néven egy kis pihenőhelyet alakítottak ki az amáliapusztai ménesbirtok szomszédságában fedett padokkal, asztalokkal, kúttal. Az innen a dombtetőre szép erdőben vezető út nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszai is, melyek esős időben csúszóssá válhatnak. Szerencsére a legnehezebb pontokon korlát segíti a kapaszkodást, és két padon is megpihenhetünk menet közben.

Az erdővel körülvett magaslaton álló várat mély árok és meredek sánc öleli körbe, ezért a romok felfedezéséhez nagy segítség a most megvalósított biztonságos fa járda.

Bár a növényzet miatt tágas panoráma nem nyílik a pihenőteraszról, a kőröshegyi völgyhídra jól rálátunk, és a Balaton csillogó pászmáján túl felsejlik a Tihanyi-félsziget is, tetején a bencés apátság jellegzetes tornyaival. Az uzsonnánkat elfogyaszthatjuk egy vén diófa árnyékában hűsölő padon, vagy behúzódhatunk a vár mögötti erdőben lévő esőbeálló alá is.

A főleg téglából és kevés kőből álló vár első okleveles említése 1336-ból származik. A századok során több birtokosa is volt. Számos kisebb-nagyobb ostromot élt meg, például 1490-ben, amikor az országba betörő Habsburg Miksa főherceg katonái kirabolták és felégették az akkor a Báthoryak kezén lévő épületet. 1544-ben az akkor már egyébként is korszerűtlennek tartott erődítményt a magyar katonaság felrobbantotta, hogy a törökök ne foglalhassák el. A 18-19. században a vár tégláit és köveit környékbeli építkezésekhez hordták el, például a kereki templomhoz is felhasználták azokat. Ha még többet szeretnél tudni a vár történetéről és a megközelíthetőségéről, kattints ide.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A „Somogy bejárható varázsa” című, GINOP-7.1.2-15-2017-00018 azonosítószámú projekt a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt. konzorciumi tagságával valósult meg. A kereki beruházás költsége 58,8 millió forint, míg a teljes projektre elnyert támogatás összege 213,2 millió Ft. A SEFAG Zrt. a projekt keretében a Deseda-tó, -patak és arborétum, a Kereki vár, valamint Balatonberény-Somoshegy területén egymással összefüggő turisztikai élményelemeket létesít.

A projekt, illetve a fejlesztések célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, illetve a turisztikai szezon meghosszabbítása a térségi turizmus-infrasturktúra bővítésével. A Balatonberény - Somoshegyi kilátót nemrégiben adták át, a Deseda híd befejezése pedig őszre várható. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.


Cikkajánló