MEGÚJULT AZ ORFŰI VÍZFŐ-BARLANG

Befejeződtek az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében indított természetvédelmi célú beruházás munkálatai a Mecsek egyik legjelentősebb barlangjában, az orfűi Vízfő-barlangban.

 

2012. december 4.

Befejeződtek az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében indított természetvédelmi célú beruházás munkálatai a Mecsek egyik legjelentősebb barlangjában, az orfűi Vízfő-barlangban.

 


A fokozottan védett Vízfő-barlang a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében található, felszíni területe az Európai Közösség Natura 2000 hálózatába tartozó terület, valamint a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részét alkotja.


1970-es évektől a Mecsek legnagyobb karsztforrását a Baranya megyei Vízmű (majd Komló-Víz Kft.) hasznosította Komló vízellátására, később a Dunántúli Regionális Vízmű üzemeltetésébe került. (Napjainkban a barlangból vízkivétel már nem történik.) A vízmű általi kiépítés mintegy 100 m hosszúságot érintett a barlangban. A hasznosítás során víz- és elektromos vezetékek, betonjárdák és lépcsők, valamint tározási célból betonmedencéket alakítottak ki, a barlang 3. szifonja előtti teret tározási célból betongáttal zárták le. E műtárgyak állapota napjainkra leromlott, korrodálódott, balesetveszélyessé vált. Ezen felül a forrás vize valamikor az 1-es (bejárati) szifonon keresztül folyt ki a barlangból, de a vízmű kiépítési munkái következtében teljesen eltömődött, az előtte lévő terület feltöltődött.


Bár a vízmű általi hasznosítás egy része visszafordíthatatlan változást okozott a barlangban, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a beruházás keretében a természetközeli állapot visszaállítására törekedett. A munkák során a valamikori vízmű általi hasznosításhoz kapcsolódó, napjainkban azonban már nem használt műtárgyakat és szerelvényeket kibontották a barlangból, valamint kitisztították a bejárati szifont.


Biztonságos, denevérvédelmi szempontokat figyelembevevő módon lezárták a bejárati tárót, és a természetvédelmi kezelést, bejárást lehetővé tevő járófelületet alakítottak ki a bejárati szifon környezetében és a Zuhatagos-terem taván keresztül.

 

Cikkajánló