Megújult és megnyitott a szegedi füvészkert

Újra várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak, és újra láthatók a lepkekert gyönyörű trópusi pillangói is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit
Forrás:
MTI
2021. május 26.

Újra várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak, és újra láthatók a lepkekert gyönyörű trópusi pillangói is.

A járvány miatti kényszerű zárvatartás idején egy multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb a botanikus kert. A bejárathoz felhúzott új épületben a pénztár mellett egy büfé, két mosdó, valamint egy terasz is helyet kapott, ez utóbbi helyszín a későbbiekben különböző tematikára épülő kiállítások vagy a gyermekeknek szánt csoportos foglalkozások helyszínéül szolgál majd.

A botanikus kert védettségi igazolvány nélkül, bárki számára megtekinthető, a trópusi üvegház azonban egyelőre zárva marad. A maszkviselés az intézmény teljes területén kötelező. A páfrány- és az orchideaházba a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

Szintén védettségi igazolvánnyal látogatható a lepkekert is, ahol 70 százalékos páratartalom mellett, 30-35 fok közötti a hőmérsékletben, trópusi esőerdőt idéző környezetben röpködnek a szebbnél szebb trópusi lepkék. A bábszekrényben lévő bábokból - amelyek havonta érkeznek Costa Ricából - folyamatosan bújnak elő a pillangók.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csaknem húsz, Dél-Amerika trópusain honos lepkefaj 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők.

A füvészkertet és a trópusi lepkéket tavaly nyáron mi is megcsodáltuk, éménybeszámolónkat itt találjátok.

További információk: ITT és ITT

Cikkajánló