Megújult Rockenbauer Pál sírjának környezete

A hazai természetjárás és a kéktúrázás zászlóvivőjének sírja a Mecsek déli lábánál, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben található. A vörösmárvány kőtömbbel jelölt sírhely most méltóbb környezetet kapott.

2023. június 15.

A hazai természetjárás és a kéktúrázás zászlóvivőjének sírja a Mecsek déli lábánál, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben található. A vörösmárvány kőtömbbel jelölt sírhely most méltóbb környezetet kapott.

Rockenbauer Pál születésének 90. évfordulója alkalmából megrendezett emlékév eseményeihez csatlakozva a Magyar Természetjáró Szövetség, a Hosszúhetényi Turista Egyesület, a Mecsekerdő Zrt., valamint Zengővárkony Önkormányzata közreműködésével megújult Rockenbauer Pál sírjának környezete. A sír mellett ezentúl új pad várja a megemlékezőket, valamint új tájékoztató tábla, ami a kegyeleti koszorúk tartósabb elhelyezését is segíti.

A sírhely a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán található, az emlékévhez kapcsolódóan pedig egyedi bélyegzési lehetőség is várja a túrázókat az információs táblán elhelyezett bélyegzővel. A Zengővárkonyi Önkormányzattal közösen a Hosszúhetényi Turista Egyesület öt túrából álló programsorozatot szervezett, amelynek minden túrája Zengővárkonyhoz kapcsolódik. A második túrát június 24-én rendezik a Keleti-Mecsekben. A túra végén a részvevők ellátogatnak a sírhoz, amit erre az alkalomra a szervezők sárga virágokkal borítanak majd be.

Az MTSZ köszöni a sír környéki munkálatokban részvevők segítségét.

Rockenbauer Pál (1933-1987)

A tevékeny filmes, rendező és családapa fájóan fiatalon távozott: tragikus halála 54 évesen ragadta el az élők sorából. Már nem élhette meg a hegymászás, a természetjárás forradalmát, amiért pedig oly sokat küzdött és alkotott a Magyar Televíziónál eltöltött munkássága idején. Az Országos Kéktúráról forgatott „Másfélmillió lépés Magyarországon” című sorozat készítőjeként egy egész generáció számára tette vonzóvá a túrázást és a vándortáborozást a természetjárás hitelesen bemutatott hangulatán, szépségein és nehézségein keresztül. Később a Dél-Dunántúlon folytatták a sorozatot „...és még egy millió lépés Magyarországon" címmel. Emléke előtt tisztelegve róla nevezték el a Dél-Dunántúli Kéktúrát is.




Cikkajánló