Megújult vallási emlékek a Baranyai-dombságban

Összeállításunkban azokat a vallási emlékhelyeket, kápolnát, kereszteket és szentszobrokat mutatjuk be, amelyeket a Mecsek Egyesület 2014-ben példamutatóan felújított a Baranyai-dombság területén.

Szerző:
TM.hu
Fotó:
Biki Endre Gábor
2015. február 12.

Összeállításunkban azokat a vallási emlékhelyeket, kápolnát, kereszteket és szentszobrokat mutatjuk be, amelyeket a Mecsek Egyesület 2014-ben példamutatóan felújított a Baranyai-dombság területén.

Fűrész-kereszt
A kereszt Máriakéménden a falu és a kegytemplom között, a gabonaszárító telep közelében, a kék körjelzésű turistaúton, illetve a Szent Márton-út nyomvonalán található. Az 1934-ben állított, majd 1968-ban renovált feszület a 2010-es évekre jelentősen megrongálódott. Felújítására a Mecsek Egyesület gyűjtést kezdeményezett. Hering Györgyné és a máriakéméndi önkormányzat 100 000 forintos adományából Deér Zoltán, helyi szobrászmester végezte a rekonstrukciót. A kereszt mellé - a tereprendezés és a bozótirtás után - történeti ismertető tablót és egy padot is elhelyeztek. Megszentelését 2014. május 11-én tartották.

 

Keresztelő Szent János-kápolna
A takaros kis kápolna Kisnyárád határában, az Erdősmároki-halastavak közelében, a sárga sávjelzésű turistaút mentén áll. Az eredeti szentélyt az 1820-as években építették a község lakói. 1982-ben kisebb állagmegóvási munkálatokat végeztek rajta. 2010-ben a nagy esőzések következtében víz és iszap borította el a belsejét, mivel azonban nem tisztították ki időben, vizesedni, penészedni, pusztulni kezdett az épület. Megmentésért a Mecsek Egyesület adománygyűjtést kezdett, és saját forrásból kiegészítve közel 500 000 forintból felvállalta a kápolna felújításának munkáit. Az átalakítás során a tetőléceket és a törött cserepeket kicserélték, az épület kívül-belül új vakolatot kapott, a nyílászárókat lefestették, és a belső berendezés, valamint a kápolna előtti régi kőkereszt is megújult. Megszentelését kis ünnepség kíséretében, 2014. június 28-án Horvát Sándor plébános úr végezte, közel 100 fő jelenlétében.

 

 

A ledöntése után 20 évvel helyreállított Schleicher-kereszt

 

Schleicher-kereszt
A feszület Máriakéménden, a Nagy-pincesor északi részén, a kék romjelzésű turistaút mentén található. Eredetileg a Schleicher család állította az 1800-as évek második felében. Kalandos története során többször megrongálódott, ám az utóbbi 20 évben - egy ledöntés következményeként - csak a talpazata volt látható. 2014 nyarán szintén a Mecsek Egyesület gyűjtésének köszönhetően, 150 000 forintból felújították és felállították újra a keresztet. A munkálatokat Deér Zoltán és segítői végezték.

 

Margaréta-szobor (Antiocheai Szent Margit)
A Mecsek Egyesület 2014 májusában 60 év után újra felállította eredeti helyén, Mogyoród és Máriakéménd határában a helyiek által Margarétának keresztelt szobrot. A felújítást 30 000 forintból Déer Zoltán irányításával Kállai János, Biki Endre Gábor, Krámos Csaba és Krámos László végezte. A szobor mellé ismertető tábla is készült, amely a szobor története olvasható.

 

 

A felújított Héhwald-feszület Biki Endre Gábor és Kállai János munkáját dicséri

 

Héhwald-kereszt
Máriakéméndtől nyugatra az Új-hegy erdejében, az elapadt Szent-kút mellett áll a 110 éves Héhwald-kereszt. A felújítást a máriakéméndi önkormányzat támogatásával a Mecsek Egyesület végezte. A helyreállított feszület Biki Endre Gábor és Kállai János munkáját dicséri. Mellé 2014 októberében új padot, útjelző táblát és tablót helyeztek ki, amely ismerteti a feszület és az egykor itt eredő Szent-kút történetét.

 

Nyomjai-kereszt
Máriakéménd határában, a Vízköz-dűlőben, a Szent Márton-zarándokúton 2014 őszétől újra régi pompájában áll a falu legrégebbi kőkeresztje, a Nyomjai-kereszt. Talpazatán olvasható az 1821-es évszám, amely állításának dátumát jelzi. A Mecsek Egyesület adományokból restaurálta és újra felállította a korábban ledöntött feszületet, majd mellé padot és emléktáblát is elhelyezett.

 

Forrás és bővebb információ: a Baranyai-dombság honlapja

Cikkajánló