Megvan az Év Hüllője

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya a kockás siklót (Natrix tessellata) választotta 2016-ban az Év Hüllőjének.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Shutterstock
2016. január 14.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya a kockás siklót (Natrix tessellata) választotta 2016-ban az Év Hüllőjének.

 

Az egyesület közleménye szerint kevésbé közismert, hogy Magyarországon két vízisiklófaj él, amelyek közül a kockás sikló az, amelyik jobban kötődik a vízhez. A Balatonon például gyakrabban lehet vele találkozni, mint közeli rokonával, a vízisiklóval. A kockás sikló ugyanis előszeretettel húzódik meg csónakokban, vitorlás hajókon, bukkan fel zsúfolt strandokon vagy keres magának menedéket nyaralóépületekben.

A magyarországi vizek természeti állapotának romlása, a folyó- és tópartok átalakítása, kiépítése azonban komolyan veszélyezteti ennek a fajnak a fennmaradását, ezért többek közt ismeretterjesztő előadásokkal, családi programokkal és kirándulásokkal kívánják a szakemberek szélesebb körben megismertetni és megszerettetni ezt a különös kígyófajt.

 Az idei programok során az MME kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya nagy hangsúlyt fektet a faj elterjedésének feltérképezésére is, amelyben bárki részt vehet. A kockássikló-védelmi évre megújult Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára bárki feltöltheti megfigyelési adatait.

 

Ha találkozol vele, ne bántsd, mivel semmilyen veszélyt nem jelent. Magyarországon minden hüllőfaj védett, így a kockás sikló is, így elpusztításuk szabálysértés vagy minősített esetben bűncselekmény is lehet. Természetvédelmi értékét 25 000 forintban szabták meg.

Láttál már kockás siklót vadászni? Mutatjuk, milyen az, amikor túl nagy a falat…


Kapcsolódó cikkeink:

Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

A haldoktor vitte a prímet
 

Cikkajánló