Melegrekordokat és korán kizöldülő tájat hozott az idei tavasz

Már szombaton országszerte rekordokat döngetett a hőmérséklet, vasárnap pedig még melegebb volt: Baján 31,2 fokot mértek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
idokep.hu
2024. április 15.

Már szombaton országszerte rekordokat döngetett a hőmérséklet, vasárnap pedig még melegebb volt: Baján 31,2 fokot mértek.

Idáig is enyhe volt a tavasz, de az elmúlt hétvégén már kimondottan nyáriasnak hatott az idő. A legmelegebbet Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson mérték, 31,2 Celsius-fokot, ami 2,5 fokkal volt több, mint az erre a napra vonatkozó eddigi rekord, a Túrkevén 1939-ben feljegyzett 28,7 °C.

A fővárosban is rendkívüli volt a meleg, a legmelegebb órákban Újpesten 29,8 fokot mutattak a hőmérők, ami új budapesti melegrekord. Itt a korábbi 27 fok volt a legnagyobb mért hőmérséklet, amelyet Csepelen jegyeztek fel 1939-ben.

Az éjszakák is enyhék voltak, a Baranya vármegyei Bodán mindössze 15,9 fokig hűlt le a levegő, amely új országos hajnali melegrekord. A korábbi rekorder Gyöngyös és Kisbér volt 14 fokkal, ezt az értéket még 1989-ben regisztrálták. Budapesten, a János-hegyen pedig a leghűvösebb órákban sem süllyedt 14,6 fok alá a hőmérséklet, ez új fővárosi hajnali melegrekord, eddig ezen a napon ugyanis a fővárosi rekordot 1939 óta Budakeszi erdőállomás tartotta, 14 fokkal.

Kizöldült a táj
A szokatlanul meleg tavasz a természetet is felébresztette. Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a táj. Az Időkép webkameráin jól látszik, hogy ugyanazon áprilisi napokon mennyivel volt zöldebb idén a táj a tavalyi állapothoz képest.

Drasztikus fordulat érkezik
Az Időkép előrejelzése szerint jelentős átalakulás előtt áll időjárásunk, hétfőn az esti órákban északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket. Az áprilisi nyárnak búcsút mondhatunk, jó ideig nem is tér vissza. A záporokkal, zivatarokkal érkező hidegfront a mostaninál mintegy 15 fokkal hidegebb levegő hoz magával. A kedden átvonuló front szerdára már 12 és 17 fok közötti maximumokra hűti a levegőt.

Cikkajánló