Sokkal forróbb nyarak várnak ránk az éghajlatkutatók szerint

Ötven éve hazánkban még nem is ismertük a hőhullám fogalmát, manapság országos átlagban négy ilyen napot élünk át, a déli tájainkon pedig ennek a többszörösét tapasztaljuk.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Idokep.hu / masfelfok.hu
2022. július 11.

Ötven éve hazánkban még nem is ismertük a hőhullám fogalmát, manapság országos átlagban négy ilyen napot élünk át, a déli tájainkon pedig ennek a többszörösét tapasztaljuk.

A Másfél fok éghajlatváltozással foglalkozó portál elemzése és az OMSZ felmérése alapján az utóbbi években nemcsak jelentősen megnőtt a hőhullámos napok száma, hanem ha így folytatódik a tendencia, akkor a kutatók prognózisa szerint a század végére a jelenleginél átlagosan 12-szer több tartós hőhullámos napra kell számítanunk – olvashatjuk az időkép.hu oldalán.

Tartós hőhullámos napnak azt nevezzük, amikor a napi átlaghőmérséklet legalább három napig 27 °C feletti.


Amíg a hetvenes-nyolcvanas években nem volt, ma már szinte országosan tapasztalható hőhullám. Idén épp most éltük át az első tartós hőhullámos napokat, amelyből tavaly nyár folyamán országos átlagban négy ilyen nap volt. Ez a szám csak országos átlagban tűnhet alacsonynak: míg az északi és a hegyvidéki tájainkon nagyon ritkák a hőhullámok, addig az Alföldön a legextrémebb évben, 2012-ben 18 tartós hőhullámos nap volt.

A következő évtizedekben fokozódik a hőség

A kutatók előrejelzései szerint a jövőben a hőségnapok számán túl a nyári melegrekordok értékei is növekedni fognak. Legnagyobb veszélyben az alföldi régió van, mely térségre a modellek 45 fok feletti maximum-hőmérsékletet valószínűsítenek a század végére.

A Másfél fok előrejelzése alapján ez a drasztikus tendencia csak az emberiség mérsékeltebb károsanyag-kibocsátásával szorítható vissza.

Az alábbi ábrán a felső sor az üvegházhatású gázok csökkenésével számol (RCP4.5), míg az alsó sor a jelenlegi kibocsátások alapján prognosztizálja a légköri szennyezőanyagok koncentrációjának további növekedését (RCP8.5)

Nem csupán a nappalok, az éjszakák is melegebbek lettek. Az 1900-as évek elején mindössze 0-5 nap közé volt tehető éves szinten a trópusi éjszakák száma, manapság 30-40 olyan nap van, amikor az éjszakai minimum-hőmérséklet nagyobb mint 20 °C.

Cikkajánló