Mélykúti júdásfa

Ennek a júdásfának nem véletlen, hogy a csodájára járnak.

Szerző:
Turista Magazin
2022. március 18.

Ennek a júdásfának nem véletlen, hogy a csodájára járnak.

Egyrészről a kora adja a különlegességét, hiszen ez a mediterrán növény immáron több mint 250 éve áll a mélykúti Szent Joachim-templom mellett. Másrészről a mérete, mert közel 10 méter magas. A fa az 1750–60-as években került a templomkertbe. Magjait valószínűleg a vajdasági Szabadkáról érkezett ferences szerzetesek hozhatták magukkal. Érdekessége még, hogy Mélykút város pontos mértani középpontján helyezkedik el. A legenda szerint a júdásfa virága Krisztus vérét szimbolizálja, a magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Egy másik néphagyomány úgy tartja, hogy a júdásfa név arra a hiedelemre utal, miszerint a Jézust eláruló Iskarióti Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát.

De a júdásfa baljóslatú/nem túl jól csengő neve ellenére egy igazán szeretnivaló tavaszi szépség. Abban is kivételes, hogy bíbor vagy lilás színű, kicsi pillangós virágcsomói közvetlenül a fás ágakon és a törzsön nyílnak, mégpedig a fa lombfakadása előtt, hogy a díszítő hatás még pazarabb legyen. A mélykúti matuzsálemkorú példány pedig megérdemelten nyerte el 2020-ban az Év Fája címet.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló