Mennyibe kerül egy hegyivezető a Tátrában?

Egy szlovák hegyivezető elmondja, mennyibe kerül vezetett túrán feljutni a Magas-Tátra legnépszerűbb csúcsaira.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
cas.sk / magas-tatra.info.hu
2023. augusztus 3.

Egy szlovák hegyivezető elmondja, mennyibe kerül vezetett túrán feljutni a Magas-Tátra legnépszerűbb csúcsaira.

A Magas-Tátrában mindössze 50 kétezres csúcs található, ám ha valaki nem aktív hegymászó, kevés tapasztalattal bír, akkor ezeket a csúcsokat biztonságosan csak hegyivezetővel hódíthatja meg. A legnépszerűbb csúcsok hegyivezetővel történő megmászásáról a cas.sk újságírója egy tapasztalt hegyivezetőt, Marek Trávničot kérdezte. A magas-tatra.info oldalon lefordított interjúból kiderül, hogyan működik ez a szolgáltatás, mennyibe kerül és mennyire nehéz egy ilyen túra.

Marek már 20 éve kalauzolja ügyfeleit a hegyekben, és rengeteg tapasztalattal rendelkezik. „A tátrai hegyivezetésnek 150 éves hagyománya van, szerepe pótolhatatlan a hegyekben. Kevés tapasztalattal ismeretlen helyekre indulni, nehéz terepen túrázni a hegyekben ma már nemcsak a szabályok, előírások megszegése, de ami sokkal fontosabb, hatalmas kockázatot, akár életveszélyt is jelent” – mondja a hegyivezető.

Az interjúból kiderül, hogy mennyibe kerül és milyen nehéz egy-egy ismertebb csúcs hegyivezetővel történő meghódítása.

A Simon-torony (Žabí kôň, 2291 m) bár nem tartozik a legmagasabb csúcsok közé, a panorámája sem a legszebb, de rendkívüli kitettsége, keskeny pereme, valamint az alattunk tátongó több száz méteres mélység miatt figyelemre méltó mászócélpontnak számít. Marek szerint nem véletlenül nevezik „hegymászó érettséginek”. Túravezetővel meghódítani 370 €-ba kerül egy főnek, két főnek már csupán 400 €-t kell fizetnie.

A legmagasabb, hegyivezetői szempontból pedig a leginkább frekventált tátrai csúcs, a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít, 2655 m), amit Marek Trávniček egy évben 40 alkalommal is megmászik az ügyfelekkel. Jó körülmények esetén a klasszikus útvonalon (felfelé a Gerlachfalvi-próbán (Velická próba), lefelé pedig a Batizfalvi-próbán (Batizovská próba) vezeti a túrát, maximum 3 fővel, de pl. a Tatarka próbán csak két ügyféllel megy – mondja Marek, aki azt is hozzáteszi, hegyivezetőként folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a körülményeket.

A Gerlachfalvi-csúcs klasszikus úton történő megmászása vezetővel 1 főnek 330 €-ba, 2 főnek 370 €-ba, 3 főnek 400 €-ba kerül.

A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsára, a Lomnici-csúcsra (Lomnický štít, 2634 m) felvonóval is fel lehet jutni, de az igazi hódítási élményt csak mászással lehet megszerezni. „A klasszikus útvonalon ülőszékes felvonóval a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo), majd onnan a csúcsra. Én például a barátom ötéves kislányával tettem meg ezt az utat, aki mosolyogva csinálta végig. De nehezebb és bonyolultabb útvonalon, mint pl. a Jordán-út (Jordánová cesta), a Réz-padok (Medené lávky) vagy a Fecske-tornyon (Pyšný štít) keresztül is fel lehet jutni a csúcsra” – magyarázza Marek.

Árak: Klasszikus útvonalon: (max. 3 fő): 1 fő: 290 €, 2 fő: 340 €, 3 fő: 380 €. Nehezebb útvonalon (max. 2 fő): az ár kb. 20 euróval drágább.

A magas-tátra.info cikkében néhány további csúccsal kapcsolatban is találtok információkat.

Hegyhódítás jelzett utakon

A Tátrában több mint 600 km jelzett turistaútvonal található, ez azonban csak kis részét tárja fel e gyönyörű tájnak. A Magas-Tátra szlovák oldalán pl. csak hét csúcs érhető el jelzett túraútvonalakon: Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít, 2229 m), Kis-Viszoka (Východná Vysoká, 2429 m), Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m), Kapor-csúcs (Kôprovský štít, 2367 m), Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko, 2117 m), Kriván (Kriváň, 2495 m) és Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít, 2452 m). Ezeket a csúcsokat engedély és hegymászó felszerelés nélkül is meghódíthatjuk a kijelölt időszakokban. Természetesen az időjárás és egyéb körülmények itt is megkövetelik az állóképességet, a megfelelő ruházatot és felszerelést, illetve tériszonyosoknak ezek a hegyek sem ajánlottak


Cikkajánló