Méregtelenítés az outdoor szektorban

Új, méregmentes korszak kezdődhet: a Gore-Tex-termékek gyártója úgy döntött, kivonja a veszélyes PFC-ket a sportfelszerelések alapanyagából, és helyettük környezetbarátabb technológiákat vezet be. 

Szerző:
Greenpeace sajtóközlemény
2017. február 6.

Új, méregmentes korszak kezdődhet: a Gore-Tex-termékek gyártója úgy döntött, kivonja a veszélyes PFC-ket a sportfelszerelések alapanyagából, és helyettük környezetbarátabb technológiákat vezet be. 

A Gore-Tex-termékek gyártója, a Gore Fabrics 2023-ra kivonja a veszélyes PFC-vegyületeket a gyártási folyamatából, és helyettük környezetbarátabb, PFC-mentes vízálló technológiákat vezet be - jelentette be a vállalat Európa legnagyobb túrafelszerelési vásárán és kiállításán. A Greenpeace úgy gondolja, a cég mai bejelentése bizonyítja: az outdoor szektor rövid időn belül át tudna állni a veszélyes PFC-k használatáról a környezetbarát technológiák alkalmazására, amennyiben a túrafelszerelés-gyártók hajlandóak felelősen fellépni a környezetünk és mindannyiunk egészsége érdekében.

 


Eddig így nézett ki egy PFC-mentes hegymászó


A Greenpeace 2011 óta tartó Detox kampányának célja, hogy rábírja a textilipari cégeket, hogy kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük ismert az egészségkárosító hatása. Ezért a Detox Outdoor-kampány 2015-ben a túrafelszerelésekre irányította a figyelmet, amely köztudottan PFC-ket használ a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál. A kampányhoz több százezer lelkes outdoorsport-kedvelő csatlakozott a világ minden tájáról, PFC-mentes felszereléseket követelve.

 A Gore Fabrics mai bejelentése óriási mérföldkő a méregmentes jövő felé vezető úton. A cég kötelezettségvállalása nagy lendületet fog adni a PFC-mentes termékek elterjedésének, legyen szó akár vízálló sátrakról, bakancsokról, széldzsekikről vagy túranadrágokról. Mivel ezeknek az anyagoknak egy része hormonkárosító és daganatos betegségek okozója is lehet, kivezetésükkel nem csak a környezetünknek, de a saját egészségünknek is nagyon jót teszünk” - nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.


A vízhatlan technológiákban piacvezető Gore Fabrics 2020 végére tervezi eltávolítani a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ket az általános túrafelszerelések, 2023 végére pedig a speciális túrafelszerelések vízálló bevonatából is. A cég egyúttal vállalta, hogy új, környezetbarátabb technológiákat fejleszt ki a vízálló membránokhoz és víztaszító bevonatokhoz, egyaránt megvizsgálva a fluormentes és fluortartalmú lehetőségeket is. A Gore Fabrics továbbá ígéretet tett arra, hogy nyilvánosan dokumentálja, hogy semmiféle veszélyes PFC-vegyület nem kerül ki a környezetbe termékei életciklusa alatt. Mindez gyökeres változást hozhat az outdoor iparágban, hiszen véget vethet a veszélyes PFC-k használatának az egész szektorban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Téli rétegrend - hóban, fagyban, latyakban

Ne aludj téli álmot, túrázz helyette 

Cikkajánló