Mérges állat rejtőzik a Bugaci pusztákon

Mit rejt az a fura fehér szövedék a fűben? A helyedben nem bolygatnánk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 26.

Mit rejt az a fura fehér szövedék a fűben? A helyedben nem bolygatnánk.

Ne lepődj meg, ha a bugaci pusztán járva a fűféléken vagy például a mezei iringón harangra emlékeztető, fehér hálót fedezel fel, és eszedbe se jusson hozzáérni. A szövedék ugyanis mérges dajkapókot (Cheiracanthium punctorium) rejthet, aminek a csípése nem túl kellemes. Azt le kell szögezni, hogy nappal viszonylag nehéz összefutni vele, mert lezárt lakóhálóban pihen, inkább éjszaka bújik elő, hogy ízeltlábúakra vadásszon. A hálóra nem a zsákmányejtés miatt van szüksége, ő egyszerűen „lerohanja” az útjába kerülő prédát – derül ki a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság weboldaláról.

„A dajkapók nevét onnan kapta, hogy a nőstény a szövedékkel burkolt póktojások lerakása után már nem hagyja el a lakóhálót, a kirajzásukig őrzi a kicsiket, majd elpusztul” – írják. A hím már párzás után elhullik. A sárgás színű pók tekintélyes méretű: egy nőstény, ami alapvetően 1,5-2 cm, a lábaival együtt már 4-6 cm is lehet. A hímek kisebbek.

A dajkapókok csak akkor csípnek, ha megbolygatják őket, egyébként nem agresszívak, hatalmas csáprágóik ellenére. A marása nem halálos, maradandó sérülést sem okoz, viszont órákig tartó zsibbadást, fájdalmat, émelygést és enyhe lázat külföldi szakirodalom szerint igen.

Ugyanakkor Magyarországon még nem történt regisztrált és publikált pókmarás.

Cikkajánló