Mesés természeti kincsek között Márokpapin - A Csiperke Erdei Iskola és Tábor

Környezettudatos szemléletformálás, természetszeretet, változatos programok - ezek jellemzik leginkább a Csiperke Erdei Iskola minőségi nevelési módszerét. A klasszikus foglalkozások mellett - mint amilyen a térképolvasás és az erdei kirándulások - a gyerekek akár a nyomolvasás és a madárgyűrűzés rejtelmeiben is elmerülhetnek.

Szerző:
Hidvégi Brigi (www.csiperkeerdeiiskola.hu)
Fotó:
csiperkeerdeiiskola.hu
2014. szeptember 1.

Környezettudatos szemléletformálás, természetszeretet, változatos programok - ezek jellemzik leginkább a Csiperke Erdei Iskola minőségi nevelési módszerét. A klasszikus foglalkozások mellett - mint amilyen a térképolvasás és az erdei kirándulások - a gyerekek akár a nyomolvasás és a madárgyűrűzés rejtelmeiben is elmerülhetnek.

A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében, Márokpapi községben helyezkedik el a Csiperke Erdei Iskola és Tábor, ahol a gyerekek a természet páratlan gazdagságával ismerkedhetnek meg. A hazai flórának több mit a fele megtalálható a területen, és állatvilága is hasonlóan sokszínű: él itt többek között fekete gólya, békászó sas és darázsölyv is. A tarpai Nagy-erdőben 200 éves tölgyfák nyúlnak az ég felé, a Téb-erdőben kárpáti sáfrány virít, a Kaszonyi-hegynél nagyfoltú hangyaboglárka száll, a Nagy-hegy környékén pedig színpompás gyurgyalagok repdesnek.


Az erdei iskola egész évben nyitva tart, és 40-50 fő befogadására képes. Az udvar kiválóan alkalmas sportolásra és csoportos játékra, de tűzrakó hely és szalonnasütő is a vendégek rendelkezésére áll. A gyerekek nagy örömére a ház körül nyulak, kecskegidák és baromfik élnek. Az akadálymentesített erdei iskola egy 60 m2-es oktatóteremmel büszkélkedhet, ahol képzett pedagógusok és biológusok tartanak foglalkozásokat.

 

 

A nagy befogadóképességű oktatóterem


A márokpapi intézmény 2005 szeptemberében „Minősített Erdei Iskola Szolgáltató” címet kapott, s kiemelten fontosnak tartja az ifjúság környezettudatos szemléletformálását. Ennek megfelelően a látogatók megismerkedhetnek a napelem és a napkollektor működésével, de az erdei iskolában szelektíven gyűjtik a hulladékot és komposztálnak is.


Az ötnapos programsorozat számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a környék érintetlen természeti és kulturális kincseivel. Sor kerül a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet kialakulásának, természetföldrajzának és életközösségeinek bemutatására, valamint az iránytű és a térkép használatának megtanulására. Esti foglalkozás keretein belül lehetőség adódik a csillagképek és az éjszaka hangjainak megismerésére. Természetesen a túrázás sem maradhat ki a programból: a gyerekek végigmehetnek a Csiperke tanösvényen, ellátogathatnak Csarodára és Tákosra, lovas kocsival kirándulhatnak a Csarodai-tőzegmohalápra vagy a Beregdaróci Kenderes Múzeumhoz, de akár kerékpárokat is kölcsönözhetnek.


A kreativitást kollázskészítés, pólófestés, origamizás keretein belül ösztönzik. A környezetvédelmi témájú előadások alkalmával szóba kerül többek között az élelmiszeradalékok, az üvegházhatás, az ózonprobléma és az ökológiai lábnyom fogalma. A program kiegészíthető még kenyérlángos készítéssel, uszodalátogatással, madárgyűrűzéssel, íjászattal, távcsöves csillaglessel és nyomolvasással is. A gyerekek kedvence lesz a táborok klasszikusa, a bátorságpróba, de izgalmas akadályversenyen és számháborúban is részt vehetnek.

 

 

 A három hálószoba egyike

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tájház, tanösvény, múzeumlátogatás, uszoda
- 1 db 16 fős szoba (8 emeletes ággyal)
- 1 db 18 fős szoba (9 emeletes ággyal)
- 1 db 6 fős szoba külön zuhanyzóval (mozgássérültek számára akadálymentesített)
 

  

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Térképészet, meteorológiai ismeretek, mikroszkópozás, diavetítés, kézműves foglalkozások
- Lovas kocsizás
- Madárgyűrűzés, távcsöves csillagászat
- Nyomolvasás, talajcsapdák kihelyezése és vizsgálata
- Akadályverseny, bátorságpróba, tábortűz
- Íjászat, sportok
 
 

További információk:

 

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
42/423-818; 504-403


Szőke Zsuzsa
Tel.: 20/431-8086
szokezs@e-misszio.hu


Kolocsán Tünde
Tel: 30/543-8545

kolocsan.tunde@e-misszio.hu

 

Az erdei iskola honlapja:
http://www.csiperkeerdeiiskola.hu/,
Facebook oldaluk

 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod. 
 

Cikkajánló