MESSZELÁTÓ - BÖRTÖN A BIRODALMI LÉPEGETŐ TETEJÉN

Gyermekkorom óta gondolkodtam arról, mit láthattak a birodalmi lépegető irányítói. Tatabányáig kellett elmennem, hogy választ kapjak a régi kérdésre.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. május 30.

Gyermekkorom óta gondolkodtam arról, mit láthattak a birodalmi lépegető irányítói. Tatabányáig kellett elmennem, hogy választ kapjak a régi kérdésre.

A tatabányai Csúcsos-hegyen álló 30 méteres műtárgyat évtizedeken át a bányászok használták. Az aknatorony akkor még az innen 20 km-re található Muta-hegyen állt. Amikor a kitermelés ott 1978-ban véget ért, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Tatabányai Helyi Szervezete megmentette az ipartörténeti jelentőségű létesítményt, és Tatabánya városával összefogva, 1980-ban új értelmet nyert a kicsit birodalmi lépegetőre emlékeztető monstrum. Szétszerelték, felszállították a hegytetőre, és kilátót csináltak belőle. 2008-ban felújították, s akkor nevezték át Aknatorony-kilátóról Ranzinger Vince-kilátóvá.

 

Az emberek életét védő drótháló miatt kalitkába zárt madártávlat vár

 

A szabadon látogatható kilátótorony sajnos nemcsak a békés turistákat, hanem az extrém sportok kedvelőit is vonzotta, ráadásul az öngyilkosok körében is népszerű végponttá vált. A felvezető lépcsőket és a legfelső kilátószintet ezért teljesen berácsozták. Így egy hatalmas kalitka vált az amúgy teljes körpanorámát kínáló építményből. Igaz, északkeleti irányba nézve „csak” a Gerecse déli oldalának rengetegét csodálhatjuk a rácsok közül, délre pedig a közeli Turul-emlékmű látványában gyönyörködhetünk. Az iparváros paneltömbjei és az autópálya tölti be a délnyugati horizontot, ami bár mozgalmas madártávlatból, mégsem nevezhető kifejezetten nyerő kilátós perspektívának. Ennek a kilátónak nem ez adja meg a báját, hanem az északnyugati irány, hiszen errefelé a tatai Öreg-tó csillan meg a horizonton, s még párásabb, borúsabb időben is látszik a vár, hiszen légvonalban mindössze 9 km-re van ide Tata városának éke. Vértesszőlős községe is határozottan szép látvány innen nézve.

 

MESSZELÁTÓ - A RANZINGER VINCE-KILÁTÓ from Turista Magazin on Vimeo.

 

 

Ranzinger Vince, bányamérnök (1856-1933)
Bányaigazgatóként dolgozott itt. Újító műszaki megoldásai fellendítették a szén kitermelését; többek között az ő innovációja volt az iszapolásos technológia bevezetése.

FELJUTÁS
Az az igazi, ha teljesen lentről indultok a városból. Izzasztó lépcsőzés vár rátok a Turulig, onnan a Ranczinger Vincéről elnevezett sétányon (piros háromszög jelzésen) már könnyebb az emelkedő. Idősebbek, sietősebbek a Turulhoz a Panoráma úton kocsival is feljuthatnak, az ingyenes parkolótól alig több mint egy kilométert kell sétálni. Birodalmi lépegetőnk egy szép irtáson áll a hegy csúcsán, amely 366 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Az irtás rétje nagyon hangulatos, padokkal, asztalokkal, így hosszabb időtöltésre csábít. Tényleg nagyon szép itt, “csak a kilátó ronda” - mondják kollégáim, de én nem értek egyet velük.

 


A birodalmi lépegető lábai

 

A Ranzinger Vince-kilátónak éppen az a két hatalmas kerék a lényege, amelyek anno a drótköteleket mozgatták, amelyek ott éktelenkednek a kilátó tetején, a legfelső kilátószinten. Megérintheted őket, megszemlélheted közelről a már behegesztett, soha többé nem mozduló kerékpárt.


 Emberesek a kerekek odafent

 

A XII/A akna
Vadorzónak hívták a rekordtermelésre képes aknát a helyi bányászok. Ide húzta fel őket, felszerelésüket, és szállította a szenet a ma kilátóként üzemelő műtárgy. 1978 februárjában szörnyű tragédia történt itt, amely 26 bányászéletet követelt. Emléküket két éve közadakozásból felállított emlékmű is őrzi az egykori aknában.

A RÁCSOK HASZNA
Na most elárulok egy kulisszatitkot. Erős tériszonnyal küzdök évek óta. No, éppen ezért szeretek kilátókba mászkálni. A Csúcsos-hegy műtárgya azonban hiába 30 méter magas, nem alkalmas tériszony elleni terápiára. A sok rács meg vas miatt nem is érzed, milyen magasan is vagy, amíg fel nem küzdöd magad a hetedik szintre a szűk lépcsőfordulókon. A rácsok odafent is biztonságérzetet adnak, még erős szélben, kilengésben sem tűnik így veszélyesnek.

 

Viszont a kilátás így nehezen élvezhető. Körpanoráma-felvételt lehetetlen csinálni, szűk helyeken kell átpréselődni egy-egy újabb oldalba, ha újabb perspektívát akartok látni.

 

 Azért a rácson kikukucskálva gyönyörű panoráma fogad

 

 

Kiváló gyakorlóterep tériszonnyal küzdő turisták számára


 

 

Ismerj meg más hazai kilátókat is Messzelátó sorozatunk segítségével!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Online kilátóvadászat civil összefogásban

Cikkajánló