Metálkék lopódarázsfaj jelenet meg Magyarországon

Aggodalomra nincs ok: emberre nem jelent veszélyt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Folia entomologica hungarica
2024. március 26.

Aggodalomra nincs ok: emberre nem jelent veszélyt.

Az Észak-Amerikában (Mexikótól Kanadáig) elterjedt kaliforniai lopódarázs (Chalybion californicum) Európában csak Horvátországban és Olaszországban bukkant fel eddig - adta hírül a Folia entomologica hungarica tudományos folyóirat. A faj hozzánk valószínűleg Horvátországból érkezett.

Az acélkék lopódarázstól (Chalybion femoratum), amely már korábban megjelent Magyarországon, az különbözteti meg, hogy teljesen fekete, míg rokona hátsó lábán vöröses sáv látható.

A metálkék darázs más Chalybion-fajokhoz hasonlóan gyakran már meglévő üregekben fészkel és pókokra vadászik, az emberre nem jelent veszélyt.

Magányos darazsak

A lopódarazsak (Sceliphron- és Chalybion-fajok) a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozó, magányos életmódú rovarok. Nevük a lopótökre emlékeztető, hosszú, karcsú nyelű potrohukra utal, nem pedig arra, hogy ne tisztelnék mások tulajdonát. Nagyobb testű, 1,5–3 centiméteres, feltűnő színezetű darazsak: a Sceliphron-fajok fekete alapon sárgával vagy vörösesbarnával mintázottak, a Chalybion-ok alapszíne pedig fémesen-kékesen csillogó, „metálfényezett” fekete.

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum blog


Cikkajánló