Mi legyen 2022-ben az Év Vadvirága?

Az Év Vadvirága címért idén is három jelölt verseng. A napokban elindult a szavazás, a voksokat március 1-jéig lehet leadni. A döntés nem könnyű, hisz mindhárom jelölt csodaszép.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Vadonlesők Közössége TE
2022. január 27.

Az Év Vadvirága címért idén is három jelölt verseng. A napokban elindult a szavazás, a voksokat március 1-jéig lehet leadni. A döntés nem könnyű, hisz mindhárom jelölt csodaszép.

Az Év Vadvirága mozgalom célja, hogy a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. Az év vadvirága címet elnyerte már többek között a szépséges leánykökörcsin, a kedves kikeleti hóvirág és az impozáns szibériai nőszirom, tavaly a vetési konkoly lett a győztes. Lássuk az idei jelölteket:

  • Mocsári békaliliom (Hottonia palustris)

Liget- és láperdőkben, nádasokban, magassásosokban előforduló különleges megjelenésű hínárnövény. Vízből kiemelkedő virágzata, fehér vagy kissé pirosló virágaival április-május során mutatkoznak meg. Termőhelyei kiszáradásával egyedei szárazra kerülve is túlélnek, de nem hoznak virágot.

Hazánk legtöbb tájegységén előfordul, de gyakoribb a Dráva mellékén, Somogyban és Baranyában, a Hanságban, a Turján-vidéken, a Dél-Nyírségben, míg az Alföld jelentős részéről szinte teljesen hiányzik.

Jelenléte mindig jó állapotú, természetes élőhelyekre utal, de alkalmanként másodlagos víztestekben is megjelenik. Élőhelyeinek rendszeres kiszáradása és leromlása veszélyezteti.

Védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft

  • Agárkosbor (Anacamptis morio)

Félszáraz gyepekben, hegyi- és homoki réteken, lápréteken gyakran igen nagy számban előforduló alacsony, mindössze 10–20 cm magas talajlakó orchidea. Hazánk legtöbb tájegységen sokfelé előfordul, középhegységeinkben még viszonylag gyakori, de Külső-Somogyban, a Tiszántúlon és Nyírség nagy részén hiányzik, vagy ritka.

Tavasszal, áprilistól májusig virágzik. Megjelenése természetes, féltermészetes, hosszabb ideje bolygatatlan élőhelyekre utal.

Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft

  • Csillagőszirózsa (Aster amellus)

Sztyeprétek, felhagyott szőlők és gyümölcsösök, félszáraz gyepek, erdőszegélyek, karsztbokorerdők növénye. Az év nagy részében leveles hajtásaival szinte teljesen beleolvad környezetébe. Látványos, virágait (virágzatait) nyár végén és ősszel hozza, amikor az élőhelyein a többi növény már elvirágzott, vagy elszáradt.

Elsősorban a középhegységben fordul elő, ritkábban a dombvidékeken, míg alföldi területeinkről szinte teljesen hiányzik.

Védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft

Egy személy csak egy fajra szavazhat. A szavazatot ide kattintva lehet leadni.

Cikkajánló