Miért nem lehet megfogni a hódot, és odavinni, ahol kevés van?

Pedig mennyire egyszerű megoldásnak tűnik a hódproblémákra.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2022. május 11.

Pedig mennyire egyszerű megoldásnak tűnik a hódproblémákra.

A hód visszatelepítési programja már-már túl sikeresnek bizonyult: miután a prémje, a húsa és a pézsmája miatt szinte kipusztították Európából, nagy gondot kellett fordítani arra, hogy ne tűnjön el a faj, most pedig ott tartunk, hogy rengeteg van belőle, és időnként olyan gazdasági vagy egyéb problémákat okoz, amelyekre eddig nem voltunk felkészülve. A hódmenedzselés valójában embermenedzselés, ahogy ebben a cikkünkben is írtuk, hiszen a legfőbb cél az lenne, hogy megtanuljunk együtt élni vele, és persze, hogy ne engedjük túlszaporodni.

Mi történik, ha egy adott helyen a hód problémát okoz? Be kell fogni. És miért nem működik az a módszer, hogy elengedjük máshol? Azon egyszerű oknál fogva, hogy mostanra mindenhol van már hód. Egész Európában nincs már olyan hely, ahová be lehetne költöztetni egy új hódcsaládot, főleg, hogy a már ott élő hódok nem viselnék el az új jövevényeket, és valószínűleg halálra harapdálnák.

Ha a hód tevékenysége például épületeket veszélyeztet (a kidőlő fák miatt), engedélyt lehet kérni a hód eltávolíttatására, ami csapdázással vagy kilövéssel történik. Az állat okozta károkat vagy az ellene való védekezés költségeit azonban máig nincs, aki megtérítse.

Cikkajánló