Mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérséklet a Bükk-fennsík egyik töbrében

A Miskolci Egyetem Földrajz Intézete mérte a szezon első -20°C-ot meghaladó értékét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található bükk-fennsíki Mohos-töbörben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dömsödi Áron / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
Miskolci Egyetem MFK Földrajz Intézete
2023. december 5.

A Miskolci Egyetem Földrajz Intézete mérte a szezon első -20°C-ot meghaladó értékét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található bükk-fennsíki Mohos-töbörben.

A vasárnapról hétfő reggelre virradóra mért érték egész éjszaka hullámzott, mint írták Facebook-oldalukon. A hőmérséklet a szél elálltával komoly esésbe kezdett, majd egy rövid szeles visszamelegedést követően éjfélig beállt a mért minimális hőmérséklet -21,42°C-on. Ezután -20°C-on jött el a hétfő, december 4., és onnantól erősen hullámzó futást mutat a hőmérsékleti görbe, ami látványosan mutatja a Mohos-töbör mikroklíma-rendszerét jellemző, rövid időn belüli drasztikus hőmérséklet-változásokat.

Ugyanekkor a hivatalos országos mérőhálózatok -13°C körüli értékeket mutattak, a területi szórást azonban nagyban befolyásolták a pillanatnyi, országosan egyenetlen körülmények. Az egyébként szélvédettebb, szintén monitorozott Vörösmeteor-töbör is komoly hőmérsékleti hullámvasúton ment keresztül az éjjel, ami jól mutatja, hogy a fennsíkon belül is nagy volt a légköri zavarás által okozott változatosság – írták a szakemberek.

Mik azok a töbrök?

A Bükk-fennsíkot valaha a környező tűzhányók által szétszórt vulkáni törmelék, tufatakaró borította – ezt a mainál csapadékosabb éghajlaton lefolyó patakok lassan lepusztították, ezzel kitakarva a karsztfelszínt. Azonban a víz és a mészkő kölcsönhatása már lefedett állapotban megkezdődött, ahogy a vízfolyások átfűrészelvén magukat a tufarétegen elérték a mészkőtestet, és megkezdték a kőzet oldását. Így víznyelők keletkeztek, de ahogy a patakok egyre hátrébb réselték át a vulkanikus réteget, sorban újabb tölcséreket oldottak. A korábbi víznyelők így inaktívvá váltak -– maradványaik a töbrök, e mély, tál alakú kis formák, melyek fenekén megreked a hideg levegő, és még nyáron is meglepően alacsony hőmérsékleteket rejthetnek.



Cikkajánló