Keresés eredménye

​Kéktúra a „bükki kövek” peremén

​Kéktúra a „bükki kövek” peremén

Veres Zsolt 2023.06.08

A Bükk-fennsíkot délről az úgynevezett „bükki kövek” (például Három-kő, Tar-kő, Cserepes-kő, Pes-kő, Őr-kő, Bél-kő) határolják, amelyek fehéren vakító meredek leszakadásai mintegy uralják a tájat, már messziről felismerhetővé téve a fennsík peremét. A barlangokkal és felszíni karsztos formákkal tarkított vad sziklakolosszusok kialakulása sokáig vitatott volt a szakemberek körében. Írásunkban ennek nyomába eredünk. Kalandra fel, irány a kövek világa!

Tovább

Fagy júniusban?

A Bükk-fennsík töbreiben 2009 óta végeznek hőmérsékleti méréseket. Pár napja az eddigi leghidegebb nyári értéket jegyezhették fel. Az egyik töbörben mínusz hét fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála.

2023.06.07.

Ahol Rákóczi volt a gondnok és Petőfi a kocsis: a legendás Bánkúti turistaház története

A Bükk-fennsík északi peremén, a Bálvány és a Borovnyák nyergében, 880 méteres magasságban felépült menedékház évtizedeken át a miskolci túrázók és síelők fellegvára volt. A rendszerváltást követően gazdátlanul omladozó épület csodával határos módon menekült meg a pusztulástól, jelenleg igényes hegyvidéki panzióként várja a kirándulókat.

2022.12.22.

Pazar téli csodavilág Bánkúton

Évek óta nem láttunk igazi telet, ezért gondoltunk egyet, és célba vettük a Bükk-fennsík északi peremén, 880 méteres magasságban épült legendás bánkúti turistaházat, amely ma panzióként üzemel. Bár ködös, őszi időben érkeztünk, a reggeli ébredéskor csodát láttunk, hófehér köntösbe öltözött a hegyvidéki táj. A varázslatos téli hangulatot a cserépkályha vidáman pattogó tüze és a forralt bor illata tette teljessé.

2022.12.13.
Akit a mozdony füstje megcsapott, húzzon néha bakancsot

Akit a mozdony füstje megcsapott, húzzon néha bakancsot

Konfár Tibor 2022.04.26

Vajon ki gondolta volna, hogy régen még gőzmozdony is csühögött a Bükk-fennsíkon, a ma már szigorúan védett őserdő közelében? Vagy, hogy a Magas-Bakony legszebb hegyei közt vadregényes sziklaszorosokban apró dízelmozdonyok pöfékeltek az erdők mélyén? És azt, hogy Nógrád megye legnagyobb vonatrablása éppen a Medves-fennsíkra tartó kőszállító kisvasút alagútjánál történt?

Tovább

A Bükk kék útja

A 72 km hosszú Bükki Kék Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegységét szeli át, igazi expedíciót tartogatva mindazok számára, akik e vidék kevésbé ismert és változatos részeit szeretnék megismerni.

2022.04.02.

Egykor és most: a Csurgói erdészház

A Csurgó füves, kárpáti hangulatokat idéző katlana közvetlenül Bánkút mellett található. Találtunk róla egy szép, régi képet, amely mentén érdemes felidézni a ház múltját.

2022.02.18.
A Bükk-fennsík fagyvirágos ködtengerében

A Bükk-fennsík fagyvirágos ködtengerében

Lánczi Péter 2021.12.23

Gyakran előfordul, hogy nem azt az élményt kapjuk a természettől, amiért nekivágtunk a terepnek, de a csalódottságot a nem várt látvány is kárpótolhatja. A Bükkben pedig minden adott, hogy időjárástól függetlenül maradandó élményt szerezzünk.

Tovább

Geokéktúra a Bükkben – A kék ösvény földtudományi értékei

A kék sáv jelzéssel megjelölt, közel 85 km-es bükki túraútvonal hazánk legnagyobb átlagmagasságú és több tekintetben is legváltozatosabb hegységén halad keresztül. A különböző korú és típusú kőzeteken rendkívül változatos domborzat alakult ki az elmúlt évmilliókban, amelyek nagy részét érinti az Országos Kéktúra útvonala. A Bükk turistaútjait járva egy földtörténeti időutazáson vehetünk részt, ahol a kőzetek nyitott könyvként mesélnek a régmúlt idők geológiai eseményeiről.

2021.09.17.