Mit keres a füleskuvik-fióka a szalakóták között?

Egy rakás frissen kikelt szalakóta, mellettük pedig fehér gombolyag pihen: egy bagolyfióka. De hogyan kerültek ugyanabba a fészekbe?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Budapest Természeti Értékei - MME Budapesti Helyi Csoport Facebook
2023. június 28.

Egy rakás frissen kikelt szalakóta, mellettük pedig fehér gombolyag pihen: egy bagolyfióka. De hogyan kerültek ugyanabba a fészekbe?

A jó odúkért nagy versengés folyik az odúlakó madarak között, legyen szó ugyanarról a fajról vagy eltérő fajokról. Ez az „interspecifikus konfliktus” néha furcsa és érdekes jelenségeket eredményez – számol be róla a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja a Facebookon.

Valószínűleg az történhetett, hogy a már megkezdett füleskuvik-költést egy szalakóta akadályozta meg, és ő is költésbe kezdett. A bagolytojást azonban nem dobta ki, hanem kiköltötte a sajátjaival együtt, ráadásul a fióka azóta enni is kap, így egyelőre úgy néz ki, egyáltalán nincs rossz sora.

A kommentekből az is kiderül, hogy az egyesület szakmai véleménye szerint ilyen esetben nem érdemes beavatkozni a természetes folyamatokba. Tavaly hasonló körülmények között nőtt fel egy füleskuvik-fióka, de arra is láttak már példát, hogy a rossz helyre született madár elpusztult. Jelenleg úgy vélik, a kis fülesbagolynak van esélye a túlélésre, hiszen természetes élelmet kap, és nem tápszert, amivel a madármentő etetné, illetve egy ennyire pici fióka az utazást se feltétlenül viselné jól.


Cikkajánló