Videó: Gigantikus partifecske-telep

A madarászok nem kevesebb, mint 2100 költőüreget számoltak össze Sükösd mellett.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. június 9.

A madarászok nem kevesebb, mint 2100 költőüreget számoltak össze Sükösd mellett.

A homokbánya kora tavasszal megbontott partfalát hamar birtokba vették és alaposan belakták a veszélyeztetett faj egyedei. A partifecskék áprilisban térnek vissza Afrikából, és – a színpompás gyurgyalagokhoz hasonlóan – homokfalba vájják a költőüregeiket, 50-120 cm mélyre.

2100 költőüreggel most ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Szerencsére a homokbánya tulajdonosa együttműködőnek bizonyult és augusztusig leállította a munkálatokat, így a partifecskék zavartalanul költhetnek – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

Nézd meg videón a hatalmas partifecske-kolóniát!

A faj viselkedését és vonulását folyamatosan kutatják a szakemberek. Ebben van a segítségükre a gyűrűzés, amit június 3-án és 4-én itt, Sükösd mellett is megtartottak. Most 1145 fecskére került fémgyűrű.

A partifecske védett Magyarországon, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Egyre kevesebb van belőle egész Európában: a vonulás során is számos veszélynek van kitéve, de a fészkelőhelyek eltűnése, zavarása, tönkretétele is problémát okoz neki.

Cikkajánló