Mit tud egy Hanwag Tatra II Lady GTX?

Valószínűleg mindenki feltette már a kérdést egy-egy borsosabb árú, prémiumkategóriás bakancs vagy túracipő láttán, hogy mi kerül ezen ennyibe? Még nem tudjuk a választ, de megpróbálunk utánajárni. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
Somogyvári D. György
Joó Annamária
facebook.com / hanwag
2018. augusztus 21.

Valószínűleg mindenki feltette már a kérdést egy-egy borsosabb árú, prémiumkategóriás bakancs vagy túracipő láttán, hogy mi kerül ezen ennyibe? Még nem tudjuk a választ, de megpróbálunk utánajárni. 

Akik egy kicsit is ismernek, azok tudják rólam, cipőmániás vagyok. Legyen az sportos utcai, elegáns alkalmi vagy éppen túra- vagy futócipő, minden jöhet, ami kényelmes, minőségi és jól néz ki. Igazából mindegy is, milyen ruha van rajtam, de a lábbeli legyen klassz. Azt hiszem, ez az egyetlen luxus az életemben, amire nem sajnálom a pénzt (na jó, meg a táskák). Lehet, az apai nagyapámnak köszönhetem, aki cipész volt.

 

 

Többek között ezért is örültem, hogy egy szerkesztőségi „fej vagy írás” játék után a szerencse nekem kedvezett, és megnyertem a Hanwag bakancs tesztelését. Túrázásban tapasztalt és szakavatott kollégáimat erről a márkáról eddig csak szuperlatívuszokban hallottam beszélni: remek anatómiai felépítés, maximális komfort, csúcsminőség és hosszú távú megbízhatóság, amiből nekem az jött le, most végre kipróbálhatom a bakancsok bakancsát.

 

 

Mielőtt nekivágtam volna bakonyi túráimnak, kicsit tájékozódtam a gyártó oldaláról, hogy milyen bakancsot is húzok a lábaimra. Mint megtudtam: nagyon profit és nagyon tradicionálisat. Erre pedig a garancia Hans Wagner, a Hanwag gyár névadója és alapítója, aki többgenerációs bajor cipészcsaládban - apja és nagyapja is cipészmester volt - szívta magába a szakma alapvető csínját-bínját. Majd Münchenben egy cipésziskolában elsajátította a dupla varrás (gojzervarrás) technikáját, amivel megalapozta későbbi sikereit. 1921-ben megnyitotta saját műhelyét Vierkirchenben, ahol a Hanwag bakancsok, immáron 97 éve, a mai napig is készülnek. De másik két testvére is jól sáfárkodott az apai és a nagyapai suszterörökséggel, Adolf a Hochland cipőgyárat hozta létre, Lorenz Wagner pedig a hegymászók és túrázók körében szintén ismert LOWA márkát.

 

Motiváció: mindent bele

 

Mivel cipőmániás vagyok, alapvetően vigyázni szoktam a lábbelikre, használat után mindig szépen kitisztítom és leápolom őket, így kerülnek be a cipőszekrénybe. Most viszont elhatároztam, hogy ha már ilyen szuper bakancsot kaptam tesztelésre, megkeresem a gyenge pontját, és nem fogom kímélni. Nem kerülök ki különösebben semmit, sziklás, köves talajon is kipróbálom, mindenbe belemegyek, ami a lábam előtt lesz: sárba, patakba, homokba, dzsumbujba, és bármennyire is nagy lesz a kísértés esténként, nem fogom megrögzötten tisztogatni. Másnap is úgy fogom felhúzni, ahogy levettem. Higgyétek el, ez egy vérbeli cipőrajongónak egyáltalán nem könnyű feladat. (A Cipőrajongók Klubjának első szabálya ugyanis: a lábbelinek mindig makulátlannak kell lennie.)

 

 

Egy túravezető ismerősöm emlékeztetett az egyik alapszabályra: vadonatúj bakancsban nem ajánlott hosszú túrára menni, mert feltörheti a lábunkat, és a vízhólyagok másnap igencsak megkeseríthetik a további túrázást. (Ha nem jól választjuk meg a távot és a terepet, a végén még a bakancs tör be minket, és nem mi a bakancsot.) Inkább több, rövidebb „sétával” érdemes a bakancsunkat fokozatos terheléssel a lábunkra formálni. Ezért elsőként a Bakonyt vettem célba, Bánd és Városlőd környékére terveztem egy könnyebb 10, illetve egy hosszabb 25 kilométeres túrát.

 

 

Első benyomások

 

Ahogy a bakonyi szálláson kivettem a dobozból, már rögtön láttam az erősen bordázott Vibram talpán, az orránál és a sarokrésznél gumival megerősített nubuk felsőrészén, illetve a súlyán is éreztem, hogy ez egy masszívabb darab, mint a korábbi középkategóriás bakancsom, és komolyabb középhegységi terepeken is valószínűleg jobban teljesít majd. De ahogy mondják: a puding próbája az evés. Lássuk, mit tud első benyomásra!

 

 

Kezdjük az alappal: a bordázott Vibram AW Integral járótalpnak és a saroknál elhelyezett ütéscsillapító betétnek köszönhetően minden terepen, aszfalt-, föld-, kavicsos és murvás úton, de avarral borított erdei ösvényeken, hegynek fel és völgynek le sem okozott csalódást, sőt 20 kilométer után nem fájdult meg a talpam, ami eddig nem fordult elő.

 

 

Nagyon jó, ötletes megoldás a Click Clamp fűzőrendszer. Amellett, hogy minden akasztó és fűzőszem fémből készült, fém görgőszemek segítik a megfelelő illeszkedés beállítását. Külön piros pont a tervezőnek a hajlatban elhelyezett, rögzíthető fűzőszemekért, amelyek csak erős kifelé húzással engednek fel. Szeretem az átgondolt, praktikus részleteket a cipőkön, ezért a másik kedvencem a puha, bőrrel borított nyelv lett, amelyen egy plusz fémakasztó biztosítja az egész napos túra alatt is az elmozdulásmentes rögzítést.

 

 

A bakancs felsőrésze nem egybeszabott bőr, de jól eltalált konstrukció, kevés a varrás, remek az illeszkedés. A bőr felsőrész alatt Gore-Tex membránnal felvértezett belső található. A boka feletti szárzóna pedig puha szivaccsal bélelt, finomabb bőrrel fedett, amely lukacsos, így ezeken a pórusokon keresztül is átszellőzik a bakancs. Ezáltal nemcsak a kellemetlen „izzadságomban tocsogok” élményétől kímél meg, de ahogy tapasztaltam, ruganyossága azt is lehetővé teszi, hogy a boka fölötti részen se dörzsölődjön ki a lábam.

 

 

Egy újabb kiránduláson a Tatra II Lady GTX vízhatlanságát is próbára tettem. A Bakonyban ugyanis csak egy kisebb zivatarban, egy-két vizes réten meg néhány patakátkelésen tesztelhettem a bakancsot, ami látszólag meg sem kottyant neki. Ahogy kiléptem a patakból, a vízcseppek azonnal leperegtek róla, az eső meg a vizes aljnövényzet sem hagyott sokáig nyomot rajta, percek alatt visszanyerte eredeti színét. A Szádelői-völgyben viszont végig a Szád-patak mentén gyalogoltunk, így többször is volt lehetőségem percekig álldogálni a vízben arra várva, hátha beázik, és akkor találok végre valami „hibát” az eddig hibátlanul működő bakancsomon. De nem sikerült. Most sem ázott be.

 

 

Összességében elmondható, hogy három-négy túra és kb. 60 beletett kilométer után a Hanwag Tatra II Lady GTX hozta a várt formáját: középhegységi körülmények között, egész napos túrák után sem törte fel lábam. Kényelmes túrázást biztosított. Amire tervezték, arra tökéletesen megfelel, sőt talán még többre is. A 79 990 forintos ára elsőre talán soknak tűnik, de ha körbenézünk a piacon, azt látjuk, nem drágább más gyártók hasonló kategóriájú modelljeinél. Folytatjuk a tesztelést, sziklás terepen is megnézzük, mit tud, nem adjuk fel, továbbra is próbáljuk megtalálni a gyenge pontját.

 

Paraméterek
Hanwag Tatra II Lady GTX
Jelleg: klasszikus, B/C kategóriás túrabakancs
Felsőrész anyaga: nubuk
Tömeg: 1280 gramm (párban)
Jellemzők: kiváló minősítésű marhabőrből készült, csak a legszükségesebb részeken varrott felsőrész; vízálló és lélegző Gore-Tex membrán és Click Clamp fűzőrendszer; kivehető talpbetét; az ütéscsillapító betétnek és a Vibram AW Integral járótalpnak köszönhetően a stabilitás, a rugalmasság és a lépéskomfort ideális kombinációját nyújtja, méghozzá hosszú távon.

Ára: 79 990 Ft
Infó: hanwag.com

 

 

 

Cikkajánló