Mókus-e a mogyorós pele?

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa húsvét előtt kapta a telefonhívást, hogy kismókust találtak valahol. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy egészen másról van szó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
2023. április 19.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa húsvét előtt kapta a telefonhívást, hogy kismókust találtak valahol. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy egészen másról van szó.

A kis rágcsáló nem mókus, hanem mogyorós pele volt, ami vélhetően korábban felébredt téli álmából a társainál, és megzavarta a hideg idő. Egyébként egészségesnek bizonyult, ezért néhány napnyi megfigyelés után szabadon engedték a megtalálás helyén. Azért éppen ott, mert a pelék nagyon kötődnek a lakóhelyükhöz, a nőstények egy alig 100 m sugarú körön belül mászkálnak.

A pele – bár gyakori Magyarországon – alapvetően rejtőzködő életmódot folytat, ezért ritkán találkozhatunk vele. Bebújik a sűrű, tüskés bokrokba, a dús aljnövényzetbe, így a ragadozók nehezebben találják meg. Sűrűn benőtt ligeterdőkben, elvadult gyümölcsösökben él. Majdnem az egész kontinensen találkozhatunk vele, az északi országok kivételével.

Rügyekkel, magvakkal, bogyókkal, gyümölcsökkel, rovarlárvákkal táplálkozik. Ellenségei a hermelin, a menyét és a baglyok, nálunk leginkább a macskabagoly. Éjszakai életmódot folytat, erre utalnak nagy szemei és tapogató bajuszszálai.

Télen a földön vagy a föld alatt fészkel, és téli álmot alszik. A fialófészkét a talaj felett néhány méterrel építi meg. Áprilistól októberig 1-3 almot hoz világra, 3-5 utóddal. Egy pele 4 évig él, de a fiatalok 70%-a elpusztul.

A téli álom megzavarása, a hőmérsékletingadozások, az élőhelyek megszűnése veszélyeztetik, de nagy számban esnek macskák, rókák és vaddisznók áldozatául is.

A mogyorós pele védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló