Már megágyaztak maguknak a mogyorós pelék

Mostanában szenderülnek téli álomba a pelék, mindegyik a saját kis fészkében. A cikkből kiderül, hogyan készülnek a hosszú télre.

Szerző:
kmnp.hu
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. november 9.

Mostanában szenderülnek téli álomba a pelék, mindegyik a saját kis fészkében. A cikkből kiderül, hogyan készülnek a hosszú télre.

A védett rágcsáló az erdők álján, fészkekben tölti a telet, és már a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is a téli álomra készül, de országszerte lehet vele találkozni az erdőkben és a városi parkokban is. Az aljnövényzet nagyon fontos számára, egyrészt a táplálékszerzés, másrészt a telelés miatt. A talajba üreget ás, és ott alszik téli álmot, de előtte fészket épít magának az aljnövényzetből.

A pelék valójában már augusztusban elkezdenek készülődni: jóval többet fogyasztanak bogyós gyümölcsökből, magvakból, növényi részekből, hogy zsírtartalékot halmozzanak fel. Október végére lecsökken az éjszakai aktivitásuk, és sokat alszanak, majd téli álomba szenderülnek.

Alvás közben egy-egy lélegzetvételük között akár 8-10 perc is eltelhet, a szívük pedig percenként 6-13-szor ver.


Áprilisban ébrednek fel. Olyankor nagy szükségük van a fehérjékre, úgyhogy nemcsak növényeket, hanem rovarokat is fogyasztanak.

Cikkajánló