Mostantól kevesebb lehet a tarvágás

Az Alkotmánybíróság friss döntésének értelmében a jövőben talán már nem kerülhet sor olyan pusztításokra, mint a bükki Tar-kő vagy a Tiszaug melletti erdők letermelése.

Szerző:
TM
2020. június 16.

Az Alkotmánybíróság friss döntésének értelmében a jövőben talán már nem kerülhet sor olyan pusztításokra, mint a bükki Tar-kő vagy a Tiszaug melletti erdők letermelése.

Visszaállítják a természeti értékek megőrzésének feltételeit a védett és Natura 2000 területeken, ezzel csökkenhetnek a tarvágások és javulhat az erdők állapota – jelentette be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A 2009-es új erdőtörvény természetvédelmi szempontból sok előremutató előírást tartalmazott, de az erdőgazdálkodók nyomására 2017-ben módosították. Ekkor jelentősen csökkentek a védett és Natura 2000 erdőterületeken található természeti értékek és erdőlakó állatfajok védelmének eszközei.

„A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége ezért panaszt tett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál (AJBH), amely az alkotmányossági aggályok részletes átgondolását követően 2019-ben az Alkotmánybírósághoz fordult, kiemelve, hogy a jogszabály több ponton a visszalépés tilalmába ütközik, valamint sérti a jogbiztonságot” – írják a mostani sajtóközleményben.

A hagyásfa csoportok és a holtfa megőrzése, a nagytestű védett madárfajok fészke körüli védőzónák meghagyása, valamint az erdészeti munkák időbeli korlátozása a biológiai sokféleség védelmének régóta elfogadott eszközei. Ezért is okozott komoly csalódást, amikor azzal szembesültünk, hogy ezek megóvását még a legértékesebb erdeinkben sem garantálja a Parlament által módosított törvény

– emelte ki Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

Az egészséges, jól működő erdők fenntartása a klímaváltozás hatásainak csökkentése miatt is fontos. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az erdőgazdálkodásnak, a mezőgazdaságnak és a vízgazdálkodásnak is igazodnia kell az emberek megváltozó elvárásaihoz, illetve az élhető és egészséges környezet fontosságának felértékelődéséhez.

A szervezetek abban bíznak, hogy a most kiadott alkotmánybírósági határozat alapján már nem kerülhet sor olyan természetpusztításokra, mint a bükki Tar-kő vagy a Tiszaug melletti idős erdők esetében.

Forrás: MME Sajtóközlemény

Cikkajánló