Nagy a forgalom a Böddi-széken

Erről tanúskodik a mocsárban kihelyezett vadkamera: a területen ritkán előforduló darvakat és fekete gólyát is sikerült megörökíteni.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2017. november 11.

Erről tanúskodik a mocsárban kihelyezett vadkamera: a területen ritkán előforduló darvakat és fekete gólyát is sikerült megörökíteni.

A vadkamerát azért helyezték ki, hogy jobban nyomon tudják követni a Böddi-széken folyó természetvédelmi munka hatásait. Ősszel főleg őzeket sikerült lencsevégre kapni, júliusban pedig darvak, fekete gólya és fehérgólya-csapatok, vörösgémek, bölömbika és kanalasgémek kerültek a kamera elé.

 

Fehér gólyák csapata

 

Kihelyezik a vadkamerát a kiszemelt helyre a nemzetipark-igazgatóság munkatársai


A nemzetipark-igazgatóság munkatársai a „madárforgalom” alapján úgy gondolják, hogy az átalakulások jó irányba haladnak. A gémfélék szívesen birtokba vették a védett kis „belső tavat”, amely már az élőhelykezelés eredményeként alakult ki. Ezen a részen ugyanis nyár végén szárzúzóval letarolták a nádas-zsiókás mocsári növényzetet, majd a következő tavasszal növekvő friss hajtásokat a területen gazdálkodó magyar tarka szarvasmarhákkal legeltette. Ennek köszönhetően nyár derekára fennmaradt a 2-3 hektárnyi nyílt vízfelület, amely az aszályos időben különösen értékes a madarak számára.

 

Fekete gólyák is felbukkantak a területen

 

Az őzek ősszel sűrűn előfordulnak errefelé

 

A Böddi-széken a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb tájrehabilitációs programja zajlik, amelynek célja, hogy helyreállítsák a szikes tó és környéke eredeti élővilágát. A jelenlegi kétszeresére szeretnék növelni a madarak által kedvelt élőhely kiterjedését. Ilyen élőhely Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Virtuális kirándulás a Böddi-széken

Fókuszban a természet - Daróczi Csaba

Egy darabka sivatag az Alföldön

Új madárfaj költött a Fehér-tónál

Cikkajánló