Nagy buli lehetett a vadaspark melletti tűzrakó helynél

Szemétkupacok, megégetett, vastag farönkök és egy szénné lett kuka árulkodik arról, hogy néhányan nagyon jól érezték magukat a tűzrakó helynél. Szerencse, hogy nem lett nagyobb a baj.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Budakeszi Vadaspark
Forrás:
Budakeszi Vadaspark Facebook
erdotuz.hu
2021. április 16.

Szemétkupacok, megégetett, vastag farönkök és egy szénné lett kuka árulkodik arról, hogy néhányan nagyon jól érezték magukat a tűzrakó helynél. Szerencse, hogy nem lett nagyobb a baj.

„Gondozónk, miközben a szokásos teendőit végezte a Vadaspark körül, ez egyik tűzrakó helyünk melletti hatalmas felfordulásra lett figyelmes. Közelebb érve látta, hogy a kihelyezett kuka környezetében kupacokban áll a szemét, a tűzrakó helyen pedig feltehetően az előző esti buli maradékait és vastag farönköket próbáltak meg elégetni” – számol be róla a Budakeszi Vadaspark a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy az itt kihelyezett két kuka közül az egyik a tűz martalékává vált.

A vadaspark értetlenül áll a történtek előtt, hiszen eddig még nem fordult elő ilyen. „Szeretjük ezt a tűzrakó helyet, rendszeresen karbantartjuk és takarítjuk, ezzel is gazdagítva a természetbarátok kikapcsolódási lehetőségeit. Amellett, hogy az elkövetők az odalátogatók örömét tették tönkre, felelőtlenül is viselkedtek.” Egy vastag farönk ugyanis akár napokig képes parázslani, a szél pedig felkaphatja a parazsat, ami erdőtüzet okozhat.

Tűzgyújtási szabályok kezdőknek és haladóknak

Ha biztonságosan szeretnéd használni az erdei tűzrakó helyeket, először is azzal kell tisztában lenned, van-e érvényben tűzgyújtási tilalom az adott helyszínen. Ezt ezen az oldalon tudod lecsekkolni, a lap aljára görgetve. A tilalmat nem viccből rendelik el: a fokozott tűzveszély az időjárástól, a biomassza szárazságától és az aktuálisan keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Ilyenkor még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet gyújtani.

Az erdőgazdálkodók kötelesek kialakítani biztonságos tűzrakó helyeket, ezeket ők is tartják karban. Itt bárki gyújthat tüzet a következő szabályok betartásával:

  • előbb megtisztítja a környékét a levelektől, faágaktól,
  • nem hagyja felügyelet nélkül a tüzet,
  • készenlétben kell tartani a tűz eloltására alkalmas anyagot és eszközöket, pl. vizet, homokot, lapátot, arra az esetre, ha mondjuk feltámadna a szél,
  • gondosan eloltja a tüzet, és lehetőség szerint földet szór a hamura.

Ha részletesebben is érdekelnek a tűzgyújtás szabályai, látogasd meg az erdotuz.hu oldalt!

Cikkajánló