Nagy őszi odútakarítás

Az ősz beköszöntével és a költési időszak lezárultával bőven akad tennivaló a madárbarát kertekben, erkélyeken. Lássuk, mire figyelj, ha állandó szárnyas lakója van a kertednek.

Szerző:
mme
Fotó:
Shutterstock
2015. október 6.

Az ősz beköszöntével és a költési időszak lezárultával bőven akad tennivaló a madárbarát kertekben, erkélyeken. Lássuk, mire figyelj, ha állandó szárnyas lakója van a kertednek.

Az egyik legfontosabb teendő a mesterséges odúk kitakarítása. A legtöbb kisebb testű madárfajnak általában évente két, ritkán három fészekalja is van, és többnyire minden költés számára új fészket készítenek.

 



Ennek egyik praktikus oka az, hogy az ürülékkel való szennyeződést és az élősködők fészekanyagban történő megtelepedését csökkentsék. A tisztítás alkalmával a tavaszi és a nyári lakók nyomait távolítjuk el, főként fészekanyagot, törmeléket és tojásmaradványokat.

Takarításkor az odúk állapotát is érdemes ellenőrizni, ilyenkor végezhetjük el a karbantartási munkákat is. Ha az odút esetleg körbenőtte a növényzet, metsszük meg az odú berepülőnyílása körüli ágakat, hiszen az odúkat a madarak nemcsak a költési, de a telelési szezonban is előszeretettel használják. A fagyos éjszakákon, különösen akkor, ha több madár együtt húzza meg magát az odúkban, a zárt tér szélvédettebb, melegebb búvóhelyet jelent. Az egyéb tennivalókról a www.mme.hu oldalon tájékozódhatsz.

 

Védett emlős „albérlő”

Kép
Előfordulhat, hogy a madárodúban pelékre bukkanunk. Ismered a peléket? A miniatűr mókusokra hasonlító kisemlősöknek három faja is él hazánkban, az erdei, a nagy és a mogyorós pele. Ezek a ritkán látható állatok védettek, ezért ne háborgassuk őket. Fontos tudni, hogy a pelék csak a fagyokig használják az odúkat, utána lehúzódnak a gyökérzónába, és ott alszanak téli álmot. Ennek megfelelően, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy pelére bukkantunk a madárodúban, hagyjuk őket, az odúk takarítását október végére vagy novemberre időzítsük, ha a pelék már kiköltöztek belőle.

 

Ha még többet szeretnél tudni a mogyorós peléről, itt elolvashatod. 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Barátkozzunk madarakkal

Védekezz fecskepalankával!

Így készíts élőhelyet a kisállatoknak


 

Cikkajánló