Nagy tudás kis testben - kipróbáltuk a Minox BF 8 × 25 outdoor távcsövet

A Minox magyarországi forgalmazójának jóvoltából jutott el szerkesztőségünkbe a kompakt méretű, BF 8 × 25 típusú látcső, amelyet gyártója amolyan outdoor mindenesként ajánl a minőségre és ár-érték arányra prioritásként tekintő vásárlóknak. Kipróbáltuk.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2018. november 9.

A Minox magyarországi forgalmazójának jóvoltából jutott el szerkesztőségünkbe a kompakt méretű, BF 8 × 25 típusú látcső, amelyet gyártója amolyan outdoor mindenesként ajánl a minőségre és ár-érték arányra prioritásként tekintő vásárlóknak. Kipróbáltuk.

 

A távcsövet kézbe véve két dolog jutott eszembe: ez tényleg könnyű, illetve tisztességesen össze van rakva. Előbbit nem nehéz igazolni, hiszen tömege a 300 grammot sem éri el, utóbbi meg értelemszerűen némi kifejtést kíván. A 109 × 98 × 39 mm-es látcső gumírozott felületű, nitrogéntöltetű alumíniumházában többrétegű bevonattal ellátott lencsék és egy fázisbevonatos, BaK-4 anyagú prizma alkotta optikai rendszer kapott helyet.

 

Méretes, finoman mozgó, 360 fokban körbeforgatható élességállító teszi gyorssá a fókuszálást

 

A fókuszálás a központi élességállító, a dioptriakorrekció (ą 4 érték) a jobb oldali tubuselem korrekciós gyűrűjének forgatásával történik. Az élességállítás pofonegyszerű, az eszköz igen gyorsan reagál, ami annak annak köszönhető, hogy a fókuszszabályozó csupán 360 fokot fordul a két végállása között. Ezt persze szokni kell egy kicsit, főleg azoknak, akik eddig többször körbetekergethető élességállítóval felszerelt látcsöveket használtak, ettől függetlenül nem ördöngösség a mutatvány. A megfelelő betekintési távolság a háromállású szemkagyló ki-be tekerésével, a pupillatávolság a két tubust összekötő híd nyílásszögének módosításával állítható be. Az összeszerelés minősége nem hagy kívánnivalót maga után, a híd csuklórésze lágyan, de kellően feszesen mozog, a szemkagylók klasszul járnak, a fókuszállító holtjáték nélkül, finoman mozog.

 

A Minox BF 8 × 25 elsősorban nappal, jó fényviszonyok között csillogtatja meg tudását

 

A nitrogéntöltetű, ennek megfelelően párásodásmentes, illetve 3 méteres mélységig vízálló kis Minox optikai teljesítménye sem akármilyen, képalkotása ugyanis az árkategóriájában elvárható szintet több tekintetben is felülmúlja: tűélesen, kifejezetten kontrasztosan, remek színhűséggel adja vissza a valóságot, másfél méteres közelpontja pedig az egészen közeli objektumok megfigyelését is lehetővé teszi. Ez utóbbinak akkor vehetjük igazán nagy hasznát, ha túráink során virágokat, rovarokat, sütkérező gyíkokat, kuruttyoló békákat is szeretnénk közelebbről tanulmányozni. Az 1000 méteren 119 méteres látómezővel büszkélkedő BF 8 × 25 optikai kvalitásait leginkább nappal, jó fényviszonyok között képes megcsillantani, ami nagyítása (nyolcszoros) és frontlencseátmérője (25 milliméter) ismeretében egyáltalán nem meglepő. A fizika az fizika.

 

Waterproof, azaz vízálló, ráadásul 3 méteres mélységig

 

Egy opcionális kiegészítővel állványfejhez is rögzíthető a távcső

 

Több mint egy hónapot töltött nálunk ez a príma kis cucc - amelyhez neoprén nyakpánt, tárolótok, mikroszálas törlőkendő és védőkupakpár is tartozik -, jött velünk turistaházakba, kilátózni, kirándulni, használtam hétvégente kertimadár-nézésre, hétköznapokon kollégabosszantásra. Megáztatni úgy igazán csak egyszer volt módom, de akkor kapott rendesen. Bírta. Nagyon megszerettem, és ez most nem kötelező tiszteletkör, hanem tisztán a távcső érdeme. A tisztességesen összerakott, kiváló optikájú kukkerért 37 990 forintot kell leszurkolni, ez az összeg pedig nagyon is barátságosnak számít egy ilyen kvalitású eszközért. Nem véletlen, hogy kategóriájának nemzetközi szinten is e modell az egyik favoritja.

 

A Minox  BF 8 × 25 távcsövet a márka magyarországi forgalmazója, a Leitz-Hungaria Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. A termék a mintaboltjukban (1071 Budapest, Damjanich utca 11-15.) vásárolható meg. További információ: leitz-hungaria.hu

 

 

Cikkajánló