Nem gondolnád, mi csábítja pihenésre a vonuló gólyákat

A fehér gólyák már javában az afrikai telelőhelyeik felé tartanak. A hosszú út során azonban pihenni és táplálkozniuk is kell, amihez sajnos nem a legjobb leszállóhelyeket választják.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gilányi Gábor / Hortobágyi Nemzeti Park / Természetvédelmi Őrszolgálat
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. szeptember 27.

A fehér gólyák már javában az afrikai telelőhelyeik felé tartanak. A hosszú út során azonban pihenni és táplálkozniuk is kell, amihez sajnos nem a legjobb leszállóhelyeket választják.

Európa-szerte útnak indultak a fehér gólyák, így tavaszig hazánkban is csupán néhány áttelelő egyeddel találkozhatunk. A több száz kilométert megtevő madaraknak időnként pihenésre is szükségük van, azonban a legtöbben nem gondolnák, mi a legcsábítóbb megálló számukra. Ezeket a méltóságteljes madarakat a szeméttelepek vonzzák a leginkább, ahol bár könnyen táplálékhoz jutnak, veszélynek is ki vannak téve.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységének területén három jelenleg is üzemelő kommunális hulladéklerakó található, ahol az augusztusi kora estéken a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai folyamatosan nyomon követték a gólyák behúzását.

Negyvenöt színes gyűrűvel jelölt külföldi egyedet sikerült beazonosítaniuk, de a megfigyelés során ennél jóval több példányt észleltek, azonban a körülmények miatt sok madár lábán nem lehetett leolvasni a gyűrűket. A vándorok többsége csupán egy éjszakát tölt a szeméttelepeken, majd folytatják az útjukat Afrikába.

Egy idén kelt gólyát, melyet egy 662 km-re lévő fészekben jelöltek meg a lengyelországi Leknoban, augusztus első hetében egy 340 km-re lévő lengyel szeméttelepen látták, majd három nappal később már a nemzeti park munkatársai figyelték meg itthon. Ebből jól látszik, hogy ebben az időszakban mennyire intenzíven zajlik a vonulás, hiszen napról napra cserélődtek az éjszakázó madarak, amelyek száma némely estéken egy-egy helyszínen elérte a 100–150 példányt is – olvasható a nemzetipark-igazgatóság bejegyzésében.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A hulladéklerakók a rengeteg kidobott élelmiszerrel kész terített asztal a madarak számára, de sajnos veszélyben is vannak a lábukra akadó zacskók, műanyag darabok vagy konzervdobozok miatt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ezért szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az a hulladék a legkevésbé ártalmas, amit meg sem termelünk, vagy ha valami mégis a szemetesbe kerül, a legjobb, ha előtte minél inkább tömörítjük.

Az európai fehér gólyák Afrika felé két fő vonulási útvonalukon kerülik ki a Földközi-tengert: a Gibraltáron és a Boszporuszon át. A nemzeti parkhoz tartozó tájegységben megkerült színes gyűrűs gólyák az utóbbi folyosót használják, és az eddigi visszajelzések alapján Szlovákiában, Lengyelországban és Németország keleti részein jelölték őket. Legtöbbjük az idei évben látta meg a napvilágot, azonban volt közöttük egy 10 esztendős madár is, melyet a 769 km-re lévő németországi Presselben gyűrűztek meg fiókaként 2012-ben.

Cikkajánló