A szárazság ellenére jó éve van a fehér gólyáknak

A hosszan tartó aszály miatt sokan aggódnak a gólyákért is. De nem kell, mert – bár a költési szezon még tart –, az már most látszik, hogy idén a fehér gólyák az átlagosnál jobb költési eredményt mutatnak.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. augusztus 4.

A hosszan tartó aszály miatt sokan aggódnak a gólyákért is. De nem kell, mert – bár a költési szezon még tart –, az már most látszik, hogy idén a fehér gólyák az átlagosnál jobb költési eredményt mutatnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a már rendelkezésre álló 300 fészekadat alapján, melyben a sikertelen párok is szerepelnek, időközi számítást végzett, mely szerint az átlagos fiókaszám idén 2,54. Figyelembe véve, hogy ez az érték az elmúlt 30 év átlagát tekintve 2,35 volt, a mostani az átlagosnál jobb költési eredményt mutat a hazai fehérgólya-állományban - olvasható az MME sajtóközleményében.

A sáskamadár jól tűri a szárazságot

Ennek egyik oka, hogy a fehér gólya rendkívül jól alkalmazkodik a költési időszak jelentős részében száraz élőhelyekhez, ahol tápláléka alapvetően rovarokból, ezen belül is az itt jellemző sáskákból áll.

Afrikai telelőterületén egyes törzsek sáskamadárnak is hívják a gólyát.

A faj szárazságtűrő képességét az is jól szemlélteti, hogy világállományának két legnagyobb egyedszámú költési csomópontja közül az egyik Spanyolország (a másik Lengyelország, Belarusz és a Balti-államok területe), ahol a mostani időjárásunknál jóval melegebb és szárazabb viszonyok uralkodnak.

Sikerességét tovább növeli, hogy úgynevezett opportunista faj, azaz azt a zsákmányt, táplálékot fogyasztja, ami adott helyen és időben a legkönnyebben megszerezhető.

Kisrágcsálókat, madárfiókákat, gyíkokat, kígyókat, békákat, halakat, rákokat, rovarokat, dögöket, élelmiszerhulladékot, vagyis bármit, amit le tud nyelni.

Nem kell etetni és itatni a gólyákat

A költési sikert, a fiókaszámot a fészkelési időszak táplálékviszonyai mellett két további alapvető tényező is befolyásolja. Az első a szülő madarak érkezéskori kondíciója, ami a telelés és vonulás függvénye. Az idén egy-két hetet késett sok vonuló madár, így a gólyák is, ezért vélhetően alacsonyabb volt a szokásosnál a lerakott tojások száma.

A kikelt fiókákat a május-júniusi esős időszakok szokták megtizedelni, ami viszont az idén elmaradt.

A fészekaljak így szépen növekedhettek, az átlagosnál magasabb költési eredményt mutatva. Hogy hogyan alakult az átlagos fiókaszám 2003-2021 között, azt ide kattintva tudjátok megnézni.

Éppen ezért nemcsak szükségtelen, de a fehér gólyákra is kimondottan veszélyesek azok a közösségi médiában terjedő hamis információk, melyek szerint vödörből itassák az emberek a fészek alatt vagy ezek közelében a gólyákat, illetve hogy etessék őket. Ha azonban valaki sérül, legyengült példányt, a fészekben magukra maradt röpképtelen fiókákat lát, értesítse a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatot.

Cikkajánló