Közel 900 fiókát nevelt fel 310 gólyapár a Dél-Alföldön

Idén is sok száz fiókát neveltek fel a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő fehér gólyák. A „leggólyásabb” településnek Szeghalom bizonyult, ahol 24 pár költött.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. augusztus 22.

Idén is sok száz fiókát neveltek fel a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő fehér gólyák. A „leggólyásabb” településnek Szeghalom bizonyult, ahol 24 pár költött.

Ebben az évben 310 gólyapár nevelte fel sikeresen utódait a Körösök mentén. Összesen 871 fiókával gyarapodott az állomány – tájékoztatott közleményében a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A Békés megyei gólyapárok összesen 738 fiókát neveltek fel. A „leggólyásabb” település Szeghalom lett, ahol 24 pár költött. Békéscsabán 21, Füzesgyarmaton és Eleken 17-17, Mezőberényben 16, Kétegyházán 15 pár költött. Az átlagos fiókaszám 2,83 volt a sikeresen költő pároknál.

Összességében átlagos évről beszélhetünk, az állomány tehát stabil.

Tavaly 304 pár költött a megyében, de a fiókák száma kevesebb volt az ideinél, csupán 681, itt tehát jelentős emelkedés történt.

Észak-Békésben jóval népesebbek voltak a fészekaljak, mint a megye déli részén, ahol kevesebb a gyepterület. Csupán néhány ötfiókás fészekaljat találtunk. Az átlagos fiókaszámot tekintve az egyik legsikeresebb település Körösnagyharsány volt, ahol mind a négy költőpár 4-4 utódot nevelt fel. A legtöbb, összesen 60 fióka Szeghalmon repült ki.

Csongrád-Csanád megyében, Cserebökény és Hódmezővásárhely térségében 139 fehér gólyafészket ellenőriztek. A költések felmérése során fészekfoglalást, fészeképítést, tojásrakást 65 helyen találtak. Fiókák 62 fészekben keltek ki, később azonban 12 helyen meghiúsult a költés. Hat fészekben négy, 24-ben három, 17-ben kettő, 3-ban pedig egy fióka nevelkedett.

A 139 fészek közül 40 csupán fészekanyag nélküli, üres fészektartó volt. Ebben a térségben 2022-ben az előző évekhez képest kevesebb fiókát neveltek fel a gólyapárok. Ötfiókás fészek nem is került elő.

A Dél-Alföldön költő gólyák általában augusztus 20. tájékán indulnak útnak az afrikai tájak felé. Az őszi vonulás előtt a pusztákon és a tarlókon gyülekeznek és igyekeznek bőséges táplálékot magukhoz venni, hogy legyen energiájuk a hosszú repüléshez.

Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. A gólyapárok többsége elszórtan, egyesével fészkel. Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll. A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni. Hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló