Nem lehet akárhol és akármikor sziklát mászni

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség arra kéri a sziklamászókat, hogy csak az engedélyezett mászóhelyeken másszanak, és vegyék figyelembe a természetvédelmi okok miatt bevezetett időszakos tilalmakat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. március 25.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség arra kéri a sziklamászókat, hogy csak az engedélyezett mászóhelyeken másszanak, és vegyék figyelembe a természetvédelmi okok miatt bevezetett időszakos tilalmakat.

„Javában elkezdődött a tavaszi mászóidény. Már tavaly is tapasztalhattuk, hogy a pandémia miatt a mászóiskoláinkba sokkal nagyobb tömegek látogattak el. Ezért kérünk mindenkit, hogy csak engedélyezett helyeken másszatok!” – kéri a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) a sziklamászóktól.

Az országban jelenleg mintegy 50 helyszínen engedélyezett a mászás, azonban ezek egyikénél sem lehet sátorozni, táborozni. Az engedélyezett mászóhelyekről az MHSSZ oldalán találhattok információt.

Itt megtaláljátok az időszakos korlátozásokat is, amelyekre általában februártól júliusig van szükség, a sziklákon fészkelő védett madarak nyugalmának biztosítása érdekében. A sziklák tetején található értékes sziklagyepek védelme is nagyon fontos, hisz ezek az élőhelyek számos védett, fokozottan védett növénynek adnak otthont. Ezért is kérik, hogy a mászóhelyek megközelítésénél is csak a kijelölt ösvényeket használják.

A szövetség és az illetékes nemzetipark-igazgatóság szakemberei általában együtt járják be a lehetséges mászóhelyszíneket, ezért is fontos, hogy a közös megegyezés alapján kijelölt és engedélyezett helyszíneket használják a mászók, és úgy, ahogy azt lehet, erről a szövetség egy kis összefoglalót is készített.

Ahogy azt a szövetség honlapján írja, az elmúlt időszakban sajnos több hatósági és nemzeti parkos intézkedés történt mászóhelyeken, mászókkal szemben. „Kihágások voltak olyan szikláknál is, amikre nincs sziklamászó tevékenységre engedély, vagy időszakos tiltás alatt állnak (Dédes – Kis vár, Szőlő-kő, Pisznice, Bél-kő).”

Március közepén három fiatal sziklamászó szeretett volna egy felhagyott bükki kőbányában mászni. Ezen a sziklafalon azonban tilos mászni, az instabil sziklák balesetveszélyesek, ráadásul a fal fokozottan védett területen van, ahol csak a kijelölt turistautakon lehet közlekedni. Mindezek mellett épp egy vándorsólyom-pár fészkelőhelyének közelében másztak, a fokozottan védett madárfaj költési időszakában. Az eset kapcsán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) is ismételten azt kéri, hogy a mászás előtt mindenki tájékozódjon az adott területen található mászható sziklafalakról. A bükki mászóhelyekről részletes tájékoztatót találunk a BNPI oldalán.

Cikkajánló