Nem mindennapi cinegét fotóztak Somoskőújfaluban

Különleges színezetű kék cinegét kapott lencsevégre a kertjében a szerencsés természetfotós. De mitől olyan fura ez a madárka?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
 Miskolcz Panny Tímea
Forrás:
Varázslatos természet Facebook-oldal
2021. augusztus 3.

Különleges színezetű kék cinegét kapott lencsevégre a kertjében a szerencsés természetfotós. De mitől olyan fura ez a madárka?

Miskolczi Tímea Pannynak nem először sikerül ritka színkombinációjú madarat megörökítenie. A közelmúltban egy festékhiányos meggyvágó fordult meg somokőújfalui kertjében, amiről mi is hírt adtunk. A minap pedig egy hasonlóan különleges tollazatú cinegét fotózott le, melyről így ír a blogbejegyzésében: „Első ránézésre úgy gondoltam, hogy ő egy fiatal kék cinege, de mégis más volt, mint a többi fajtársa. A fejét díszítő sapka barnás színezetű volt, mely barnás szín a tarkóját és hátát is díszítette. Az egész madár furcsa, hol egészen élénk, hol fakó színezetű tollakat viselt testén.”

A természetfotós blogger szerint a kék cinege ifjak hasonlítanak szüleikre, meghatározásuk életük ezen szakaszában is könnyű. Lényegi eltérés, ami szabad szemmel távolabbról is látható, a színek fakósága. Közel sem olyan élénk, figyelemfelkeltő a színezetük, mint a szülőké. A kék cinegék tollruhájában a sárga, a kék színárnyalatok dominálnak, valamint a fehér és a fekete színek láthatóak.

Ám a találkozás utáni este, amikor nézegette a számítógépén a fotókat, látta, hogy ez a kék cinege nem idén fészket hagyott fiatal egyed lesz. Hosszas nyomozás után sikerült kiderítenie, hogy bizony egy felnőtt példányról van szó, akinek a tollazata azért olyan különleges, mert pigmenthiányos. Erre mondják szakkifejezéssel, hogy flavisztikus, azaz mérsékeltebb színeződés jellemzi, és nem túl gyakori látvány nálunk. A kék cinege (Parus caeruleus) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Cikkajánló