Találkozás egy különleges madárral

Festékhiányos meggyvágót kaptak lencsevégre Somoskőújfaluban, a különleges madárról nemcsak fotókat, hanem videókat is készített Miskolczi Tímea Panny, akit madárbarát kertjében ért ez a nem mindennapi találkozó.

Szerző:
TM
2020. április 23.

Festékhiányos meggyvágót kaptak lencsevégre Somoskőújfaluban, a különleges madárról nemcsak fotókat, hanem videókat is készített Miskolczi Tímea Panny, akit madárbarát kertjében ért ez a nem mindennapi találkozó.

Április elején látogatott el ez a szokatlan látványú madár Tímea kertjébe, és mivel akkor még kemény mínuszok voltak éjszaka, ezért az etetőkbe kirakott sok finom csemegével várta tollas látogatóit. Tímea jól ismeri a kerti madarakat, és rendszeresen fotózza is őket, így egyből kiszúrta a különleges vendéget.

„A fekete rigók, a vörösbegyek és az énekes rigók voltak az elsők, ők ébredtek a legkorábban, mint ahogy azt minden áldott nap teszik. Ahogy a nap egyre magasabbra osont a felhőtlen égen, a többi tollas vendégem is egymást követve érkezett meg. Erdei pintyek, fenyőpintyek, cinegék, csuszkák, nagy és közép fakopáncsok, szajkók, a magányos erdei szürkebegy és a hegyi fakusz pár is betért, meneteltek a cseresznyefámon felfelé, egymást követve, betevő falat után kutatva. Ezen a reggelen a szokásosnál is több meggyvágó tisztelte meg a kertem. Nagyon sokan voltak, összesen 46 egyedet sikerült megszámolnom, de a számolás közben hirtelen elakadtam.”

Egy egészen furcsa, fehér madáron akadt meg a tekintetem. Messziről megismerem kertem vendégeit, de ezzel a madárral valami nem stimmelt.

„Nagysága meggyvágó méretű volt, de a tollazata, főként a fején, fehér színben pompázott. Kúpos csőre is világos volt, halvány hússzínű. Amikor a fényképezőgépemmel ráközelítettem, akkor szembesültem vele, hogy ez bizony egészen különleges madárka, aki nem más volt, mint egy meggyvágó, de nem a szokványos tollruhában. ”

Tímea igyekezet minél jobb képeket készíteni róla, de a festékhiányos meggyvágó csak rövid ideig maradt itt ekkor. Egy rövid videót azért sikerült készítenie.

Egész reggel figyelte a kertet, hátha visszatér a ritka vendég, és szerencséjére kora délelőtt meg is jelent az egyik etetőnél. A madár napraforgómagokat kezdett falatozni, Tímea pedig ismét fényképezőgépet ragadott, ezúttal több fotót és újabb videót is sikerült készítenie róla.

A pintyfélék családjába tartozó meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) fejének színe alapesetben fahéjszínű, háta gesztenyebarna, és egy jellegzetes fekete torokfoltja is van.

„Látogatása pár percig tartott, és miután jóllakott, szárnyait széttárta, és eltűnt az erdő fáinak a védelmében, mit sem sejtve róla, hogy valakinek, milyen csodás perceket okozott a látványa.”

És nemcsak Tímeának volt öröm ez a találkozó, amelyet blogjában és facebook oldalán is megosztott, hanem fotóinak köszönhetően most mi is megcsodálhattuk ezt a különleges példányt.

Cikkajánló