Hírek

Találkozás egy különleges madárral

Festékhiányos meggyvágót kaptak lencsevégre Somoskőújfaluban, a különleges madárról nemcsak fotókat, hanem videókat is készített Miskolczi Tímea Panny, akit madárbarát kertjében ért ez a nem mindennapi találkozó.

Szerző:
TM
2020. április 23.

Festékhiányos meggyvágót kaptak lencsevégre Somoskőújfaluban, a különleges madárról nemcsak fotókat, hanem videókat is készített Miskolczi Tímea Panny, akit madárbarát kertjében ért ez a nem mindennapi találkozó.

Április elején látogatott el ez a szokatlan látványú madár Tímea kertjébe, és mivel akkor még kemény mínuszok voltak éjszaka, ezért az etetőkbe kirakott sok finom csemegével várta tollas látogatóit. Tímea jól ismeri a kerti madarakat, és rendszeresen fotózza is őket, így egyből kiszúrta a különleges vendéget.

„A fekete rigók, a vörösbegyek és az énekes rigók voltak az elsők, ők ébredtek a legkorábban, mint ahogy azt minden áldott nap teszik. Ahogy a nap egyre magasabbra osont a felhőtlen égen, a többi tollas vendégem is egymást követve érkezett meg. Erdei pintyek, fenyőpintyek, cinegék, csuszkák, nagy és közép fakopáncsok, szajkók, a magányos erdei szürkebegy és a hegyi fakusz pár is betért, meneteltek a cseresznyefámon felfelé, egymást követve, betevő falat után kutatva. Ezen a reggelen a szokásosnál is több meggyvágó tisztelte meg a kertem. Nagyon sokan voltak, összesen 46 egyedet sikerült megszámolnom, de a számolás közben hirtelen elakadtam.”

Egy egészen furcsa, fehér madáron akadt meg a tekintetem. Messziről megismerem kertem vendégeit, de ezzel a madárral valami nem stimmelt.

„Nagysága meggyvágó méretű volt, de a tollazata, főként a fején, fehér színben pompázott. Kúpos csőre is világos volt, halvány hússzínű. Amikor a fényképezőgépemmel ráközelítettem, akkor szembesültem vele, hogy ez bizony egészen különleges madárka, aki nem más volt, mint egy meggyvágó, de nem a szokványos tollruhában. ”

Tímea igyekezet minél jobb képeket készíteni róla, de a festékhiányos meggyvágó csak rövid ideig maradt itt ekkor. Egy rövid videót azért sikerült készítenie.

Egész reggel figyelte a kertet, hátha visszatér a ritka vendég, és szerencséjére kora délelőtt meg is jelent az egyik etetőnél. A madár napraforgómagokat kezdett falatozni, Tímea pedig ismét fényképezőgépet ragadott, ezúttal több fotót és újabb videót is sikerült készítenie róla.

A pintyfélék családjába tartozó meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) fejének színe alapesetben fahéjszínű, háta gesztenyebarna, és egy jellegzetes fekete torokfoltja is van.

cikk

Meggyvágó tojó (balra) és hím (jobbra) szokványos tollruhában

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

„Látogatása pár percig tartott, és miután jóllakott, szárnyait széttárta, és eltűnt az erdő fáinak a védelmében, mit sem sejtve róla, hogy valakinek, milyen csodás perceket okozott a látványa.”

És nemcsak Tímeának volt öröm ez a találkozó, amelyet blogjában és facebook oldalán is megosztott, hanem fotóinak köszönhetően most mi is megcsodálhattuk ezt a különleges példányt.

Cikkajánló
Miben segíthetünk?