Nem tudni, ki az apja a szegedi kisviperának

Zoológiai szenzáció történt a vadasparkban: egy nőstények lakta terráriumban vipera jött a világra.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
zooszeged.hu
2022. szeptember 28.

Zoológiai szenzáció történt a vadasparkban: egy nőstények lakta terráriumban vipera jött a világra.

„Nagy volt a meglepetés, amikor először szembesültünk azzal, hogy valami különös eset történt a Sancer-tó partján elhelyezkedő terráriumban” – olvasható a felütés a Szegedi Vadaspark oldalán. Rögtön meg is magyarázzák, min lepődtek meg ennyire: egy kis rákosi vipera született augusztus utolsó napjaiban egy olyan terráriumban, amit 2-3 éve ugyanazok a nőstény rákosi viperák laknak.

Ez mégis hogy lehet? Szeged környékén nem élnek rákosi viperák, amelyek egyébként is kis területen és kis számban találhatóak meg a vadonban (Magyarország egyik legritkább hüllőjéről van szó), ezért az a lehetőség kizárható, hogy kintről „szökött be” egy hím példány, ami megtermékenyítette az egyik nőstényt, aztán továbbállt. Mindenképpen zoológiai szenzációról van szó. Halpern Bálint, a Rákosivipera-védelmi Központ szakembere arra tippel, hogy

vagy szűznemzés történt, vagy pedig a nőstények extrém hosszú ideig képesek tárolni az ivarsejteket.

Ennél a fajnál ezekre még nem láttak példát eddig, ellentétben más hüllőkkel. A rejtély akkor fog megoldódni, ha sor kerülhet egy genetikai vizsgálatra, amit a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberei végeznek el.

A vadasparkban egyelőre nem lehet megnézni a kis viperát, mert elkülönítették a többiektől. Hamarosan jön a téli nyugovó, amit üregekben töltenek a viperák, és csak melegebb időben tartózkodnak a felszínen.

Cikkajánló