Rekordszámú védett kígyó jött világra a viperaközpontban

Tavasszal fejezték be a Rákosivipera-védelmi Központban a szabadtéri terráriumok építését. A duplájára nőtt „férőhelyeknek” köszönhetően az idén jóval több kisvipera látta meg a napvilágot, ami nagyon jó hír a faj megóvása szempontjából.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
rakosivipera.hu
2022. szeptember 27.

Tavasszal fejezték be a Rákosivipera-védelmi Központban a szabadtéri terráriumok építését. A duplájára nőtt „férőhelyeknek” köszönhetően az idén jóval több kisvipera látta meg a napvilágot, ami nagyon jó hír a faj megóvása szempontjából.

A bővítésnek köszönhetően még több ivarérett rákosi viperát tudtak párba állítani a Kiskunsági Nemzeti Park által üzemeltetett Rákosivipera-védelmi Központban, ami 2004 óta kulcsfontosságú szerepet játszik a kipusztulás szélére került faj megmentésében. Az április közepén megfigyelt párzások után, átlagosan 113 napos vemhességet követően, augusztus első három hetében 40 nőstény összesen – a vártnál több – 542 utódot (257 hím és 285 nőstény) hozott a világra – adta hírül a viperaközpont. Az idei szaporulattal együtt – a faj megőrzése céljából 2004-ben életre hívott program indulása óta – eddig összesen 4368 kígyó született a Központban.

Átlagosan 14 kisvipera volt egy alomban, ami a korábbi évek átlag 10 utódos szaporulatát jelentősen felülmúlta. Három olyan nőstény is volt, melyek egyedenként 19 utóddal gyarapította a Központ állományát.

Az újszülött kígyókról idén is elkészültek az egyedi azonosításukat szolgáló képek, valamint testtömegük és testhosszuk is bekerült az adatbázisba. Az újszülött viperák súlya 2-4 gramm, hosszuk 10-16 cm. A viperák első életévükben 4-6 hetente vedlenek. A felnőtt állatok már csak évi három alkalommal: telelés után, nyár közepén és a telelést megelőzően. A rákosi vipera álelevenszülő: a nőstények testében az embriók különálló hártyás burokban fejlődnek, amik gyakorlatilag meszes héj nélküli tojásoknak tekinthetünk. Általában ebben az átlátszó burokban jönnek világra, melyet rövid idő után fejükkel felszakítva el is hagynak. Világrajövetelük utáni tíz perccel már levedlik első bőrüket, szétszélednek, és önállóan táplálkoznak.

A viperaközpontban folytatott program sikerét nem csupán az idei rekordszaporulat jelzi. 2010 óta már több mint 500 rákosi viperát sikerült elengedni a Fertő-Hanság és a Kiskunsági Nemzeti Parkok védett gyepterületeire. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

Cikkajánló