Hírek

Nemcsak szép, de trükkös is a piros madársisak

Erdeink ritka, védett orchideafaja mostanság bontogatja szirmait, és szépségén túl másik különlegessége, hogy megtévesztéssel csalogatja magához a méheket.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. június 5.

Erdeink ritka, védett orchideafaja mostanság bontogatja szirmait, és szépségén túl másik különlegessége, hogy megtévesztéssel csalogatja magához a méheket.

A május-júliusban nyíló piros madársisak (Cephalanthera rubra) egyik legszebb színfoltja erdeinknek. A Kiskunságban homoki nyáras-borókásokban, tölgyesekben, erdei fenyvesekben, kiszáradó láperdőkben fordul elő. Magassága leginkább 30–50 cm, de ennél kisebb vagy nagyobb is lehet – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írják, a növény laza fürtvirágzatában 3–10 pirosas-lila virág található, amelyek „rovarszemmel” hasonlítanak a harangvirágra. Olyannyira, hogy a nektárt nem termelő piros madársisak ezzel a „trükkel” csalogatja magához az erdei harangvirágok beporzását végző művészméheket, melyek így elvégzik a madársisak beporzását is. Mivel a művészméhek korhadó holtfákban készítik fészküket, a piros madársisak élőhelyén feltétlenül szükséges a holtfa jelenléte.

Bugacon, a megújult Boróka tanösvény mentén is felfedezhetjük e szép orchidea most virágzó példányait. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai azonban arra kérik a természetjárókat, hogy a növények megfigyelésekor, fotózásakor körültekintően járjanak el, óvatosan mozogjanak körülötte, nehogy letapossák.

Nem csak azért, mert hazánkban védett faj, és károsítása törvénybe ütköző cselekedet (természetvédelmi értéke 10 000 Ft), hanem hogy mások is meg tudják csodálni ezt a szépséget.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló