Nemzeti parkos tekerés, királyharaszttúra és Káli félmaraton - hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén te is tehetsz a források védelmében, együtt ünnepelhetsz a fertődiekkel, vagy megnézhetsz egy csomó új természetfilmet - és még számos program a hétvége kínálatából.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa
Gulyás Attila
Shutterstock
Biszkup Miklós
www.123rf.hu
2016. május 19.

Ezen a hétvégén te is tehetsz a források védelmében, együtt ünnepelhetsz a fertődiekkel, vagy megnézhetsz egy csomó új természetfilmet - és még számos program a hétvége kínálatából.

1. Fertő-táj Világörökségi Nap


 

A Fertő-táj idén ünnepli a 15. évfordulóját annak, hogy az UNESCO világörökségi listájára felkerült. Látogass el a tíz világörökségi településre (Fertőrákos, Balf, Fertőboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród)! Idén a helyi attrakciók mellett minden faluban egy-egy ősi mesterséggel is megismerkedhetsz. A résztvevők között, akik a nap folyamán legalább három helység programján vettek részt, értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Fertő-táj egyes vendéglátói pedig helyi specialitásokkal várják az érdeklődő és éhes vendégeket.

 

Mikor?
2016. május 21.

Hol?
Fertő-táj
A rendezvény programfüzete letölthető itt, a rendezvényről még több információt találsz itt.
 
2. Bükk-Aggtelek-kerékpártúra


 

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából szervezett kerékpártúra egy könnyű tekergést ígér változatos tájakon. Az útvonalon a kerékpárosokat felvezető, illetve szervizautó kíséri majd. A megállókban helytörténeti ismertetőket is tartanak. Útvonal: Szilvásvárad-Nagyvisnyó-Dédestapolcsány-Uppony- Borsodbóta-Sajómercse-Királd-Putnok-Kelemér-Zádorfalva-Ragály-Trizs-Aggtelek. Az út hossza 70 km, érkezés 16.00 óra körül várható. Előzetes jelentkezés szükséges!

 

Mikor?
2016. május 21. 9.30
Hol?
Indulás: Szilvásvárad-Szalajka-völgy, Kerékpárkölcsönző
Jelentkezés a helyszínen: 8.30-tól.
Még több információ a nemzeti parkokat átívelő kerékpártúráról itt.
 

3. Királyharaszttúra a Barcsi-ősborókásban


 

A túrázók a Barcsi-ősborókás élővilágával ismerkednek meg, és a területen található láptóhoz is ellátogatnak. A túra során láthatják a fokozottan védett királyharasztot is, amely hazánkban kizárólag ezen a területen él. A túra hossza 5-6 km, időtartama 3 óra.

 

Mikor?
2016. május 21. 10.00
Hol?
Találkozó: Barcsi-ősborókás parkolója (6-os út, 253-as kilométerszelvény)
Még több információ a jelvénygyűjtő túráról itt.

 

4. Tihanyi körséta

 

 

Történelmi és geotúra Attila kardjától a vulkánokon át az utolsó magyar királyig. A Belső-tótól a régi levenduláson át mennek fel a túrázók a Nyereg-hegyre, majd a Kiserdő-tetőn keresztül az Óvárra, egész a barátlakásokig. A túra hossza 12 km, időtartama 5 óra, nehézsége közepes, szintemelkedése 200 m.

 

Mikor?
2016. május 21. 11.00
Hol?

Tihany
A tihanyi körsétáról még több infó itt.


5. Káli félmaraton


 

A Káli-medence eddig „futásmentes” területein kanyarog az új pálya, javarészt erdei és mezei földutakon, Monoszlón és Balatonhenyén át, a Fekete-hegy oldalában, majd a medence közepén vezet vissza Kővágóörsre. Táv: 21 km. Szint: 300-350 m. És még: látványos 12 km-es panorámaút-futás, 5600 méteres futás a Kornyi-tó körül, 800 m-es kölyök- és 400 m-es ovis táv a faluban.

 

Mikor?
2016. május 21.
Hol?
Káli-medence, Kővágóörs
Még több infó a félmaratonról itt.

6. Kenutúra a nádasban

 

 

A túra a Fertő tó nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak élővilágát mutatja be. A Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó közötti szakasz érintetlen világa megannyi csodát rejt. A túra hossza 6 km. A programot meghatározott résztvevői létszám esetén rendezik meg szombatonként, május közepétől szeptember közepéig.

 

Mikor?
2016. május 21.
Hol?
Balf, Fertőrákos
Még több infó a kenutúráról itt.

 

7. Második Nemzetközi Természetfilm-fesztivál


 

Több napon keresztül ingyenes filmnézésre hívják a szervezők a természetfilmek szerelmeseit a királyi kastély lovardájába, a Művészetek Házába és a könyvtárba, szombaton délután pedig ugyancsak ingyenesen, 3D-ben vetítik Tóth Zsolt Marcell Négy évszak a Hortobágyon című filmjét, amelynek akkor lesz az országos premierje. A vetítéseken kívül fotókiállítás, konferenciák és koncertek színesítik a fesztivál programkínálatát.

 

Mikor?
2016. május 18-22.
Hol?
Gödöllő
Még több információ a Természetfilm-fesztiválról itt.


+1 Források Világnapja


 

A források nem csupán víztani, felszínalaktani és tájképi értéket képviselnek, hanem sajátos élőhelyként jelentős szerepet töltenek be a flóra és a fauna megőrzésében. A Gyermekekkel a Természetért Egyesület egyedülálló kezdeményezésének célja, hogy a hétköznapokban is odafigyeljünk „saját vízforrásaink” védelmére.

 

Mikor?
2016. május 19.
Hol?
országszerte
További információ a Források Világnapjáról itt.
 

Cikkajánló