Nézz az égre! - klassz programok a Csillagászat Napján

Szombaton, a csillagászat napja alkalmából országszerte járdacsillagászati bemutatók és ismeretterjesztő programok várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

Szerző:
MTI
Fotó:
MCSE
2019. május 10.

Szombaton, a csillagászat napja alkalmából országszerte járdacsillagászati bemutatók és ismeretterjesztő programok várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

A Csillagászat Napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát.

 

 

Ebből az alkalomból, ahogy az a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján is olvasható, idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat. Több városban, így Ajkán, Zalaegerszegen, Baján és Gyöngyösön is már pénteken bemutatók, előadások várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

 


A járdacsillagászati bemutatók mellett a csillagvizsgálók is tartanak programokat. Szombaton többek között Szegeden, Budapesten, Esztergomban, Várpalotán, Dorogon, Szombathelyen, Balatonfűzfőn, Bicskén és Miskolcon is lesznek csillagászati bemutatók.

 


Ezen a szombat estén a Hold majdnem félholdként látható (az első negyed május 12-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénuszt, késő este pedig a Jupiter és holdrendszere lesz az este legfőbb érdekessége. A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd.

Kapcsolódó cikkek:

Bakony szívétől a Tejút pereméig- a Pannon Csillagda

Galaxisvadász akcióban-interjú Bagi László asztrofotóssal

Csillagmozi Zselicben

Földiekkel játszó égi tünemények

Cikkajánló