Hírek

Nyárig csak gyalog közelíthető meg a szlovákiai lombkorona-tanösvény

A tavaly ősszel átadott, és azóta látogatói rekordot is döntött Bachleda-völgyben található lomborona-tanösvényhez a felvonó már nem működik, nyárig csak gyalogosan érhető el. 

Szerző:
magas-tatra.info / TM
Fotó:
bachledka.sk
2018. március 19.

A tavaly ősszel átadott, és azóta látogatói rekordot is döntött Bachleda-völgyben található lomborona-tanösvényhez a felvonó már nem működik, nyárig csak gyalogosan érhető el. 

A Bélai-Tátrában a múlt évben felépített lombkorona-tanösvénynél a jelentősen megnövekedett turistaforgalom miatt szükségessé vált egy új, nagyobb befogadóképességű felvonó felépítése. Ennek költsége meghaladja a négymillió eurót, a Bachelda-völgy síközpontban azt tervezik, hogy még ebben az évben sikerül azt üzembe helyezni - írja a magas-tatra.info.

 

 

Annak ellenére, hogy a felvonó március közepétől átmenetileg nem használható, a lombkorona-tanösvény továbbra is várja a turistákat, ám az új felvonó átadásáig (a tervek szerint 2018 júliusáig) csak gyalogosan érhető el. Legegyszerűbben a Bachleda-völgyből a kijelölt turistaúton, vagy Zárból a Szepesi Magura gerincén, Tavas (Jezersko) községből a zöld jelzésű tanösvényen, Kisfrankvágásáról (Malá Franková) pedig a sípálya mentén.

 

 

A felvonón kívül ebben az évben más jelentős beruházások is várhatóak a Bachleda-völgyben. A tanösvény megnyitása óta a legnagyobb gondot a parkolóhelyek viszonylag kis száma jelenti, az üzemeltetők ezen is változtatni szeretnének.

 

 

A 24 méter magasságban kanyargó turistaút 600 méter hosszú és 1,8 méter széles, a végén pedig egy 32 méter magas kilátótorony található. Utóbbinak bejárható hálót feszítettek ki a tetején, ahonnan a bátrabbak lepillanthatnak a mélységbe. A lombkorona-tanösvény belépődíj ellenében naponta 9.00 - 16.00 óráig látogatható (utolsó belépési időpont: 15.00 óra). A felnőtt jegy ára 8 euró, a gyerekek, idősek és családok azonban kedvezményekre jogosultak, két felnőttnek és két gyereknek pl. összesen 21 eurót kell fizetnie.

 

Egy kis mozgóképes kedvcsináló a tanösvényről

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Videón Szlovákia lombkorona fölött kanyargó turistaútja

Ilyen a lombok között sétálni Kaszón

Lombkoronák között vezet a karcagi parkerdő új sétánya 

Cikkajánló