Önkéntesként segítheted a természetvédelmet

Ha fontos számodra a természet védelme, és tenni is szeretnél ezért, most itt a remek alkalom: önkénteseket keresnek ökoturisztikai felmérésre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Előd Réka
2022. szeptember 7.

Ha fontos számodra a természet védelme, és tenni is szeretnél ezért, most itt a remek alkalom: önkénteseket keresnek ökoturisztikai felmérésre.

2017-ben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Pilisi Parkerdő Zrt. (PP Zrt.) nagyszabású kutatásba kezdett annak érdekében, hogy a Pilis és a Visegrádi-hegység, illetve a Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) látogatóit, turistáit megismerje.

A látogatottság növekedésével ez a kutatás egyre fontosabb, ezért idén is látogatószámlálást tartanak a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén. Ha számodra is fontos a környezetünk megóvása, és ezért tenni is szeretnél, akkor most itt a remek alkalom, ugyanis önkéntesek jelentkezését várják természetvédelmi célú, ökoturisztikai felmérésre.

Az önkéntesek feladata látogatószámlálás és kérdőíves felmérés lesz a kijelölt pontokon október 1-jén és 2-án, 8 órától 17 óráig.

A kijelölt helyszínek turistautak mentén találhatóak, többnyire erdei környezetben, lakott területtől legfeljebb 1 km-es távolságban vagy kedvelt kirándulóhelyek közelében. Az önkéntesek a PP Zrt. Mogyoró-hegyi létesítményében kapnak szálláshelyet és teljes ellátást a vizsgálat időtartama alatt (szeptember 30-án estétől). Szükség esetén innen szállítják el őket a számlálópontokra reggelente, és ide is érkeznek vissza esténként. Aki kedvet kapott a dologhoz, szeptember 20-ig csatlakozhat a programhoz.

Jelentkezni, valamint további részleteket kérni, ezen az e-mail címen lehet: onkentes@dinpi.hu

BIOSZFÉRA-REZERVÁTUM

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek. Létrehozásuk célja a biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása. Az 1981-ben létrejött, 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét.



Cikkajánló