Hármas összefogással óvják a Pilis természeti értékeit

A közös cél a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztése és természetvédelmi értékeinek megőrzése.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt kép)
2019. december 11.

A közös cél a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztése és természetvédelmi értékeinek megőrzése.

A közelmúltban háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), illetve Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért – olvasható a Pilisi-parkerdő közleményében.

A három szervezet összefogásának célja a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. A parkerdő többek között vállalta, hogy létrehozza az Év fája tanösvényt, szakmai segítséget nyújt a pilismaróti zöld területek növeléséhez, a Miklós-deák-völgyben lévő „Halastó” pihenőhelyet rendelkezésre bocsátja a falu közönségének.

A DINPI odútelepet létesít, ahol madárvédelmi bemutatókat tart, valamint szakmailag segíti a tanösvény működtetését. Pilismarót önkormányzata pedig többek között oktatási, nevelési és szabadidős programokat szervez a Miklós-deák-völgyi „Halastóhoz”, és felajánlja a rendelkezésére álló, erdősítésre alkalmas több hektárnyi földterületet egy későbbi, közösen benyújtandó erdősítési pályázatra.

Bioszféra-rezervátum

A bioszféra-rezervátumok természeti és kulturális értékeket egyaránt őrző területek. Létrehozásuk célja a biológiai sokféleség megőrzése, a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, valamint az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása. Az 1981-ben létrejött, 27 ezer hektáros Pilisi Bioszféra Rezervátum magába foglalja az egész Pilis, valamint a Visegrádi-hegység területét.


Cikkajánló