Online ellenőrizheted a strandok vízminőségét

A Nemzetközi Duna Napon indul az a portál, amelynek segítségével bárki megnézheti a dunai strandok vizének minőségét.

Fotó:
Shutterstock
2015. június 28.

A Nemzetközi Duna Napon indul az a portál, amelynek segítségével bárki megnézheti a dunai strandok vizének minőségét.

Egységes vízminőség-ellenőrzés indul a Dunakanyar környékén fekvő hét településen, Szentendrén, Dunabogdánynál, Kisorosziban, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron és Tahitótfalun - erről írt alá együttműködési megállapodást a Coca-Cola Magyarország és a hét érintett, folyó menti település vezetése. A mintaprojektben résztvevők a Dunakanyar menti strandok vízminőségének folyamatos ellenőrzését, megőrzését és védelmét tűzték ki célul, ezzel segítve a lassan újjáéledő Duna menti strandok fejlődését.

 

Az ÁNTSZ az első, májusi póbamérések kiértékelését követően megállapította, hogy a hazai szabadvízi fürdőhelyek 80 százaléka alkalmas a strandolásra, a Dunakanyarban pedig évek óta jónak számít a vízminőség.

 

A Coca-Cola által támogatott és működtetett I love Duna weboldalon mindig a legfrissebb vízminőségi adatok lesznek területenként elérhetőek, és más hasznos információkat is megtudhatnak azok, akik a Dunánál szeretnének kikapcsolódni. Értesültünk arról is, hogy Szentendre városa a jövőben tervezi a Postás strand újranyitását, növelve ezzel a város turisztikai vonzerejét.

 

 

 

Partnerség a Dunáért

A 10 országon keresztül folyó Duna vízminőségének és természetes környezetének megóvása, a vizes élőhelyek rehabilitációja az 1994-es Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény óta határokon átnyúló közös érdek is, amelyre a június 29-i Nemzetközi Duna Nap is minden évben emlékeztet.

 

A The Coca-Cola Company és a Coca-Cola HBC 2005-ben kötött partneri megállapodást a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottsággal (ICPDR) a Duna megóvásáért. Az italgyártó cég vállalta, hogy minden évben részt vesz a Duna Nap megünneplésében, továbbá természetvédelmi civil szervezetekkel együttműködve támogatja a Duna-menti vizes élőhelyek megóvását, melynek keretében 2008 és 2013 között 150 millió forinttal támogatta a mohácsi Szabadság-sziget megmentését. Az együttműködés harmadik pillére a Dunához kapcsolódó oktatási és ismeretterjesztő tevékenység, amelyre létrejött egy, az iskolákban Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában egyaránt használt oktatási segédanyag, a Duna Ismerettár.

 

 

Korábban beszaámoltunk már róla:

Csoda a Dunán

Gőzerővel folyik a mohácsi Szabadság-zátony rehabilitációja

Mérföldkő a vizeinknek

Cikkajánló