Tudástár

Online madárgyűrűzési adatbázis

Az eddiginél sokrétűbb és könnyebben elvégezhető tudományos munkára lesz lehetőségük a madárgyűrűzéssel foglalkozó hazai szakembereknek az új internetes adatbázisnak köszönhetően.

Szerző:
MME
Fotó:
Gulyás Attila
Shutterstock
2014. november 30.

Az eddiginél sokrétűbb és könnyebben elvégezhető tudományos munkára lesz lehetőségük a madárgyűrűzéssel foglalkozó hazai szakembereknek az új internetes adatbázisnak köszönhetően.

 

A madárgyűrűzés
A vadon élő madarak egyedi jelölésének egyik legrégebben és leggyakrabban alkalmazott módszere. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézre kerülése sokat elárul életükről, megismerhetők az egyes fajok vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, telelőterületei. A begyűjtött információk idősoros elemzése révén a populációváltozások hátterében húzódó okok felderítése is lehetővé válik..

A Tringa (T-ring application) szoftverrel, amely nevét a piroslábú cankóról (latinul Tringa totanus) kapta, a közel 6 millió adatrekordot tartalmazó magyarországi madárgyűrűzési adatbank immár webes felületen érhető el a felhasználók számára.

Magyarországon 1908 óta folynak szervezetten madárjelölések, a kezdetektől felgyűlt adatok digitalizálása a hazai madárgyűrűzés centenáriumára megjelent Madárvonulási atlasz előkészítő munkálataira befejeződtek. Az akkor még offline rendszerben tárolt, és azóta évente 200−250 ezer adatrekorddal bővülő adatbázist a T-systems Magyarország szakemberei idén átalakították az új rendszernek megfelelően, és immár a felhasználók is elérhetik a Tringa rendszeren keresztül.

 

 

A közel 6 millió adatrekordot tartalmazó magyarországi madárgyűrűzési adatbank immár webes felületen is elérhető

 

A rendszer alapja az EURING (European Union for Bird Ringing) protokoll, amely a madárgyűrűzési adatok tárolásának a szabályait tartalmazza. A Tringa legnagyobb előnyei a webes jellegéből adódnak. A rendszert elérheti a több mint 300 hazai regisztrált madárgyűrűző, valamint madármegfigyelők, akik alkalmanként vagy rendszeresen figyelnek meg jelölt madarakat.

 

Az online rendszeren túl látványos újítása a Tringa alkalmazásnak az is, hogy a felhasználók a megkerülési adataikat térképen is láthatják, esetleg megoszthatják a link segítségével.

 

 

Térképes megjelentés

 

AZ MME Madárgyűrűzési Központ munkatársainak is óriási előnyt jelent az új rendszer alkalmazása, mivel így az adatrögzítés terhei megoszlanak a felhasználók között, egyszerűbb lesz az adminisztrációs munka, aminek köszönhetően sokkal több idő marad az adatok elemzésére, jelentések készítésére, és általában, a magyar madárvilág jobb megismerésére, az elmélyültebb tudományos munkára.

 

A megjelölt madarak a megfigyeléseikkel vagy megkerüléseikkel a Tringán keresztül összekötik az embereket.

 

A nagyközönség a XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom alkalmával ismerkedhet meg ezzel az új rendszerrel, melyet 2014. november 29-én, 11 órai kezdettel Karcza Zsolt, az MME Madárgyűrűzési Központjának vezetője mutat be.

 

 

Háttéranyagok a madárgyűrűzésről és a Madárgyűrűzési Központról

 

Cikkajánló